1 – Când se aplică lac și când ceară?

Atât lacul cât și ceara Annie Sloan se folosesc pentru sigilarea suprafețelor vopsite cu Annie Sloan Chalk Paint. În majoritatea cazurilor vă recomand ceara. Despre ceară am vorbit în 3 articole precedente: aici , aici si aici. De lacul Annie Sloan aveți nevoie în primul rând în cazuri mai speciale (de exemplu pe blatul de bar sau mese de restaurant, fiindcă ceara nu rezistă la alcool) și sprafețele foarte solicitate care sunt în interior (parchet, dușumea de lemn, faianță, gresie, plinte, praguri și pe mobila de bucătărie) și pe suprafețele din exterior (mobilier, uși, jaluzele etc.). Atenție: nu folosiți lacul peste suprafețe ceruite!

2 – Pot să folosesc și în exterior noile lacuri Annie Sloan?

Da, lacurile noi Annie Sloan se pot folosi și în exterior, pentru că au filtru de protecție împtriva razelor ultraviolete. Pentru ca apa să nu pătrundă sub lac, aveți grijă să sigilați foarte bine toată suprafața expusă în exterior (atenție sporită la colțuri și la margini). Apa care pătrunde poate provoca exfolierea lacului. Eu am folosit lacul pe ușa noastră de intrare, din aluminiu, pe care am aplicat Aubusson Blue de Annie Sloan, un transfer IOD și 2 straturi de lac mat Annie Sloan. Despre asta puteți citi aici.


3 – Cu ce să aplic lacul? Ce recomandați, pensula sau rola?

Eu am încercat și pensula și rola de burete. Merge bine cu oricare 🙂 Mie personal îmi place mai mult cu pensula, fiindcă pot să intru cu ea și în zone mai înguste, ceea ce este imposibil cu rola. DAR pentru zone pictate, șablonate sau ștampilate producătorul recomandă rola de burete, pentru a evita întinderea (mâzgălirea) culorilor. Dacă optați pentru pensulă, atunci vi le recomand pe cele de calitate, cu fire lungi și moi, din plastic, tip Velourex. Diferența între pensulă și rolă constă în consum. Când am folosit rola de vopsit am consumat mai mult lac, diferența a fost vizibilă. Atenție: indiferent ce unealtă folosiți, aplicați lacul în strat subțire, diluați-l cu cca.10% apă și întindeți-l foarte bine si uniform!

Despre aplicarea laculului Annie Sloan (dar și despre vopsirea, atnichizarea și decorararea unei ușițe de mobilă de bucătarie) avvem un filmuleț pe canalul nostru Youtube:

4 – Cum se spală pensula folosită la lăcuire?

Annie Sloan Chalk Paint lacquer este un lac puternic și se usucă foarte repede, vă recomand ca uneltele folosite (pensulă sau rolă) să le spălați imediat după terminarea lucrului cu apă călduță și săpun.

5 – Deschid cu greu cutia, după ce am folosit deja din lac. Cum să deschid cutia, fără s-o deformez?

Da, este o întrebare foarte bună 🙂 În general la toate lacurile pe bază de apă se întâmplă același fenomen: capacul se lipește de gura cutiei și este greu de deschis. Așadar este foarte important să ștergeți bine cu cârpă umedă atât capacul cât și gura cutiei când ați terminat lucrul. Iar când doriți să redeschideți cutia aveți grijă cum așezați deschizătorul. S-ar putea ca în loc să fie sub capac, deschizătorul să fie poziționat de fapt sub inelulul de tablă de la gura cutiei, iar astfel nu aveți nici o șansă să deschideți cutia 😉 Folosind un deschizător de calitate, nu veți avea astfel de probleme. Îl puteți comanda aici.

6 – Cât timp să aștept înainte de a da cu lac peste vopseau Annie Sloan Chalk Paint?

Este foarte important să așteptați să se usuce bine vopseaua! Lacul poate ridica, păta sau întinde vopseaua uscată insuficient. Vă spun din proprie experiență 😉 Vă recomand să așteptați 1-2 zile (iar dacă umiditatea din aer este ridicată, atunci asteptati mai multe zile).

7 – Vreau să dau pe parchet, ajung 2 straturi cum scrie pe cutie? Cât să aștept pentru uscare?

Deschideți cutia, amestecați lacul și aplicați-l în strat subțire. Pentru o aplicare mai uniformă diluați lacul cu 10% apă. Pentru un finisaj cu durabilitate extra mare folosiți 2-3 straturi de lac lucios (în cazul în care doriți un rezultat mat, atunci prima dată să aplicați 2 straturi de lac lucios, apoi 1 strat de lac mat). Lacul se usucă foarte repede, al doilea strat îl puteți aplica după 1-2 ore deja, dar protejați pardoseala cel puțin 2-3 zile înainte de a o folosi. Și să așteptați cel puțin 2 săptămâni înainte de a solicita la maxim pardoseala proaspăt lăcuită.

8 – Pot să vopsesc gresia, iar apoi să dau cu lac AS?

Da, puteți să vopsiți gresia cu Annie Sloan Chalk Paint, apoi dacă doriți, puteți să aplicați modele cu șabloane sau cu ștampile IOD, iar după ce s-a uscat bine totul, să protejați suprafața cu 2-3 straturi de lac Annie Sloan (lucios și/sau mat). Atenție: recomandările de la punctul 7 sunt valabile și în cazul gresiei! Plus sunt câteva lucruri simple la care trebuie să aveți grijă, vă rog să citiți în acest articol, dedicat reînnoirii gresiei: aici.

9 – Aveți două varinte de lac, pe care sa-l aleg? Lucios sau mat?

Pot să vă spun că mobilei vopsite, colorate, nu-i stă bine să fie lucioasă (nu este natural). Frumos este mat sau un luciu de mătase. Tocmai din această cauză varianta lucioasă dintre lacurile lui Annie, nu este foarte lucioasă, de fapt este satinat. Atenție: aplicați lacul uniform, în straturi subțiri. Dacă dați stratul prea gros s-ar putea ca aspectul final să fie opac, albicios, pătat. Acest lucru se poate întâmpla în special cu lacul mat, pe fond închis.

10 – Am aplicat lacul mat Annie Sloan și s-a format o peliculă lăptoasă pe suprafață?

Lacurile Annie Sloan au putere extraordinar de mare de acoperire: 19 mp/750 ml/strat, dar numai în cazul în care se întind foarte bine pe suprafață. Dacă nu se aplică subține, lacul mat Annie Sloan nu numai că nu acoperă cât scrie pe cutie, dar are tendința să se și albească (mai ales pe culori închise și/sau puternice). Pentru ca să-l întindeți ușor, vă recomand să diluați lacul (mat sau lucios) cu aprox 10% apă, și aplicați 2-3 straturi subțiri. Iar în cazul în care sigilați o vopsea de culoare închisă sau puternică (negru, bleumarin, rosu, bordo etc.), atunci este o idee bună să adăugați în lacul mat puțină vopsea din culoarea de fond (max 15%). Despre acest fenomen am un articol întreg, foarte detaliat, citiți aici.

Pentru și mai multe informații consultați fișa tehnică a producătorului: aici.

Toată gama de produse Annie Sloan  și IOD – Iron Orchid Design sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-Boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint și IOD – Iron Orchid Design.

2 raspunsuri
  1. Caciur Alina
    Caciur Alina says:

    Buna! Se poate aplica aceasta vopsea pe suprafete cu incalzire subterana? Adica incalzire prin șapă? Multumesc.

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna! De obicei atat vopseaua Annie Sloan Chalk Paint, cat si lacul Annie Sloan se pot folosi pe gresia sau parchetul cu incalzire de pardoseala.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *