V-ați plictisit de gresia veche? Nu se mai potrivește cu restul casei? Sau pur și simplu vreți o schimbare mică … sau mai mare în căminul vostru? Iată o idee grozavă: vopsirea și apoi decorarea gresiei cu ștampile (sau cu șabloane)!

Pe internet sunt foarte multe exemple frumoase pentru reînnoirea gresiei cu Annie Sloan Chalk Paint. De mult vroiam să încerc și eu personal, și acum în noul atelier în sfârșit am posibilitatea. Așadar, acesta a fost programul meu în weekendul trecut 🙂

Am ales să lucrez cu Chicago Grey și Aubusson Blue de Annie Sloan și ștampila decor IOD ”CUBANO FIELD TILE”:

Pasul 1 – Am curățat gresia și rosturile cu apă și detergent de vase, după care am clătit totul cu apă rece și am șters cu cârpă uscată.

Pasul 2 – Am delimitat suprafața pe care urma s-o vopsesc cu banda de vopsit, apoi am vopsit gresia în două straturi cu Annie Sloan Chalk Paint, culoarea Chicago Grey.

Pasul 3 – După ce s-a uscat și al doilea strat de vopsea am aplicat modelul cu ștampila IOD: am dat cu Aubusson Blue pe ștampilă, folosind un Brayer IOD (cu toate că la acest model se poate folosi și o simplă rolă de burete) și apoi am presat-o pe fiecare gresie în parte. Am avut grjă s-o presez cu degetele peste toată suprafața ștampilei, pentru ca modelul rezultat să fie cât mai uniform. Dar trebuie să știți că imprimeurile realizate cu ștampile niciodată nu vor avea un aspect perfect, prin natura lor vor avea un look mai antichizat. Și asta este ceea ce iubim la ele!

Pasul 4 – A doua zi am aplicat 2 straturi subțiri de lac: Annie Sloan Chalk Paint® Lacquer – mat. Este un lac nou de la Annie Sloan, rezistent la trafic, cu putere de acoperire foarte mare (19 mp / strat / 750ml). Late edit: fișa tehnică a lacului am citit-o doar după ce l-am aplicat deja… unde scrie clar că în cazul care dorim un finisaj mat pe pardoseală, se recomandă prima dată 1-2 straturi de lac lucios Annie Sloan, apoi 1-2 straturi de lac mat (cel lucios fiind mai dur). Așa este corect, vă recomand să nu vă grăbiți, citiți fișa tehnică și procedați așa cum scrie acolo 😉

Și iată rezultatul! Îmi place enooorm 🙂

Vi se pare greu? Nu e. A fost chiar simplu de realizat. Veniți s-o vedeți 🙂

La ce să fiți atenți în cazul vopsirii gresiei (sau a faianței)??

  • Să fie suprafața foarte curată și degresată. Să n-aibă particule din materialul de rostuire sau adeziv care pot găuri de jos vopseaua și lacul, permițând astfel să intre apa când spălați pe jos cu mopul.
  • În cazul în care gresia sau faianța este lucioasă vă recomand să aplicați un strat de primer: Montoprimer Total Aqua. Îl găsiți: aici.
  • Înainte de lăcuire să așteptați suficient (poate o zi sau două) pentru ca vopseaua să se usuce complet.
  • Să sigilați toată suprafața foarte bine cu lac, inclusiv de jur împrejur, chiar și în rosturile și colțurile unde nu ați vopsit. Dacă credeți că nu ați reușit să lăcuiți uniform, atunci reveniți cu al trelea strat de lac. Pont: verificați cu o sursă de lumină uniformitatea lacului.
  • Pentru lăcuire să folosiți o pensulă adecvată, adică cu păr lung și moale, din plastic, ori o rolă de vopsit din burete dens.
  • Nu vă recomand să vă reînnoiți gresia sau faianța în zone cu apă abundentă sau unde apa are posibilitatea să băltească (în jurul dușului de exemplu).
  • Și mai multe detalii despre folosirea lacului Annie Sloan puteți citi în acest articol: aici.
  • Dacă preferați să lucrați cu un lac poliuretanic, încercat, potrivit pentru finisarea vopselelor Annie Sloan Chalk Paint, vă recomand Cedria Protect 10, mat sau satinat. Este un lac dur, simplu de folosit. Vi-l recomad.

Transformarea gresiei și a faianței în modul descris mai sus este simplă și la îndemânâna oricui. Dar vreau să vă atrag atenția că suprafațele astfel reînnoite nu vor fi la fel de reziste ca și smalțul original, ars în cuptor la temperaturi de peste 1000 grade Celsius.

Toată gama de produse IOD – Iron Orchid Designs și Annie Sloan sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-Boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint și IOD – Iron Orchid Design.

11 raspunsuri
  1. BLIDARU Mirela
    BLIDARU Mirela says:

    Bună ziua, pot da strălucire la o gresie mata portelenata? Atunci când am cumpărat. o la lumina din magazin părea mai lucioasa dar în casa este mata. Aveți cava sa o pot îmbunătăți? Ceara este buna?

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Din pacat nu avem un astfel de material pentru dumneavoastra. Va recomand sa intrebati la firma Decorator SRL, tel. 0744631525. Sper ca ei va pot ajuta.

      Răspunde
  2. Monica
    Monica says:

    Buna,

    Se poate aplica aceasta metoda peste gresia sub care exista incalzire in pardoseala? Rezista vopseaua/lacul acela?

    Multumesc,
    Monica

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna Monica!
      Da, puteti folosi Annie Sloan Chalk Paint, plus lacul Annie Sloan (sau Cedria Protect 1O) si in cazul in care aveti incalzire in pardoseala.

      Răspunde
  3. Ana
    Ana says:

    Buna! As putea folosi aceasta metoda pentru a vopsi doar rosturile dintre placile de gresie? Vopsea + lac pentru extra rezistenta? Ma intereseaza pentru gresie montata pe hol si bucatarie, deci circulatie destul de mare. S-ar curata usor marginile placilor sau ar trebuie toate protejate ca in video cu banda speciala? Multumesc mult!

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Nu am incercat inca sa vopsim numai rosturile. Dupa experienta mea, cel mai important lucru este ca rosturile sa fie perfect curate, ca sa se prinda bine vopseaua. Da, vopseaua se curata relativ usor de pe suprafata lucioasa, daca se mazgaleste marginea placilor. Dar daca gresia este mata/poroasa, atunci e mai ok sa folositi banda de mascare.

      Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Vopseaua Annie Sloan Chalk Paint acoper aprox 13 mp/litru/strat. Puterea de acoperire depinde culoarea de baza, de la care porniti, de culoarea aleasa si de procentul de diluare cu apa. Deci probabail ca veti avea nevoie de 2 litri. Succes si Happy Painting 🙂

      Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Da, teoretic este buna si pentru trafic intens. Durabilitatea lucrarii depinde de cat de bine se pregateste suprafata (trebuie sa fie perfect curata) si de tipul si modul de aplicare al lacului protector. Dar cum am scris si in articol, finisajul nou nu va fi la fel de rezistent ca si glazura originala a gresiei. Nu va rezista de exemplu, daca cade pe el un obiect greu si ascutit.

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Decor și vedeți gresia vopsită de Tunde Todor. Iar dacă vă prinde dorul de a vopsi gresia, aici puteți vedea întreg […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *