A sosit momentul să vorbim și despre petele deranjante care pot apărea pe mobila de lemn în timp ce o vopsim. Da, se poate întâmpla să ne întâlnim cu tot felul de pete. Ele pot fi mici sau mari, gălbui, maronii sau roșii (sau chiar verzi) și sunt tare enervante fiindcă nu dispar nici dacă dăm peste ele chiar zece straturi de vopsea…. pe bune. Wood tannins bleeding – este denumirea în engleză (adică ”sângerarea taninilor”).

Dar nu vă speriați 🙂 , NU o să vă întâlniți în mod olbigatoriu cu pete! Rar, dar pot apărea, și este bine să fim pregătiți să le facem față!

”Când vinul este lăsat în contact cu lemnul, el tinde să extragă taninii din lemn.” (sursă crameromania.ro ). Un proces asemănător se întâmplă și cu vopselele și lacurile pe bază de apă, cum este și Annie Sloan Chalk Paint și lac: ”extrag” taninii din lemn.

Când apar aceste pete? De obicei după primul strat de vopsea și în special în cazurile în care pe suprafața lacului vechi sunt crăpături sau fisuri sau pur și simplu este tocit, astfel încât vopseaua intră ușor în lemn și scoate la suprafață taninii din el. La fel se poate întâmpla și în cazul în care se șlefuiește suprafața piesei vechi de mobilă înainte de a aplica vopseaua! Cel mai des în cazul în care piesa de mobilă este din stejar (poate fi doar cu furnir de stejar) sau din lemn de mahon. Mai  rar, dar taninii pot ieșii și în cazul lemnului nou natur de brad, pe la noduri, de exemplu. Câteodată apar ca niște pete, iar altă dată colorează uniform toată suprafața. Atenție: se poate întâmpla ca suprafața să se coloreze doar după sigilarea vopselei, când se aplică lacul!

Cum putem anula petele? În primul rând prin renunțarea la șlefuirea lacului vechi! Oricum dacă lucrați cu Annie Sloan Chalk Paint nu este nevoie de pregătiri speciale: șlefuire, grunduire sau decapare… de ce să lucrăm în plus 😉 ? O idee bună ar fi să faceți teste, dacă credeți că piesa este predispusă la sângerare.  Dar se poate întâmpla, și fără nici un semn în prealabil. Pur și simplu ”din senin”, după ce am aplicat vopseaua (sau lacul) ies și petele la suprafață. Pe acestea nu le putem evita din păcate. Dar le putem anula! Doar că vom avea nevoie de shellac sau un alt material care blochează petele.

Da, știu. Sunt cazuri când trebuie să retușăm suprafața, să chituim, iar apoi s-o șlefuim….. chiar dacă vom folosi vopsele Annie Sloan. Haideți să vă povestesc cum am pățit noi!

După cum știți, de curând am terminat reînnoirea unui pian vechi, în atelierul nostru. Și nu a fost ușor. Tocmai din cauza taninilor din lemn.  … dar la sfârșit a ieșit exact cum ne-am imaginat! O piesă care ne duce cu gândul către un vas antic de porțelan fin, pictat manual.

Annie Sloan Chalk Paint

Este vorba de un pian vechi, vienez, cu placă de bronz, recent acordat, în stare foarte bună, funcționabil. Doar că suprafața din partea din spate a fost foarte deteriorată: avea lacul crăpat și exfoliat, iar furnirul sărit în multe locuri. Astfel că era nevoie de chituire și de nivelare serioasă. Am ales să împrumutăm de la o firmă din Brașov – Decorator SRL – un aparat profesional pentru șlefuire care nu numai că lucrează repede și bine, dar are atașat și un fel de aspirator uriaș…. și ne-au trimis și un domn drăguț să ne ajute 🙂 Deci am rezolvat problema în magazin, ușor și fără praf! Iar după șlefuire a venit următoarea provocare: sângerarea taninilor din lemn!

Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan Chalk Paint

Iată petele galbene care au apărut în partea șlefuită, după primul strat de vopsea albă. După cum vedeți, treaba a fost serioasă ….

Ne-am pregătit s-o combatem cu 3 materiale: 1 – shellac, 2 – o soluție pe care am cumpărat-o de la un supermarket de bricolaj și promitea blocarea taninilor și 3 – un alt tip de soluție, adusă din Suedia care era nu numai pentru blocarea taninilor dar și a rășinei.

Am împărțit coada pianului în trei și am aplicat peste primul strat de vopsea cele 3 materiale, conform instrucțiunilor de folosire. După care am dat și al doilea strat de vopsea: Old White de Annie Sloan. În poza de mai jos se poate vedea că porțiunea din capăt (în partea de sus a pozei) este albă, în rest se văd și în continuare petele (e adevărat mai puțin profunde).

Unde este alb, acolo am folosit materialul suedez. De aici a fost simplu, l-am folosit și pe rest și am rezolvat problema 🙂

Iată pianul nostru nou transformat! Este perfect alb și fără pete 🙂

Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan Chalk Paint

Annie Sloan Chalk Paint

Cum funcționează cele 3 materiale?

  • Shellac – este o soluție roșiatică, foarte subțire. Este cea recomandată de Annie Sloan, apare scris și pe cutiile de vopsea. Noi îl achiziționăm de la complexart.ro și de obicei îl găsiți și la noi în magazin. Se aplică cu pensula în 2 straturi subțiri peste pată (timp de uscare între straturi: aprox. 2-3 ore), dar este ok și dacă dați pe toată suprafața. După uscare se revopsește porțiunea pătată și se verifică dacă este de ajuns sau mai e nevoie și de alte straturi de shellac. Folosiți shellacul numai în straturi subțiri. În cazuri extreme (cum a fost și la pianul nostru) este posibil să fie nevoie chiar de 4-5 straturi. Când dați în mai multe straturi este bine să șlefuiți shellacul, pentru a evita crăparea ulterioară a vopselei. Se consumă puțin, nu aveți nevoie de cantități mari (noi am consumat cca. 1 litru de shellac în aproximativ 2 ani, și am vopsit enorm de mult, credeți-mă!). Atenție: despre shellac am citit că este sensibil la căldură și își pierde treptat calitatea dacă se păstrază în loc prea cald sau dacă este expirat. Shellacul este un material complex, se folosește în restaurări de mobilă, dar și pentru protejarea lucrărilor efectuate cu foiță de aur.
  • Grund de lemn Luxens – este o soluție maronie, foarte subțire. Se găsește în magazinele Leroy Merlin. Conform instrucțiunilor de pe cutie funcționează asemănător cu shellac, dar experiența noastră a fost că se usucă mai încet, iar în ce privește eficacitatea și consumul a primit punctajul cel mai slab de la noi, dintre cele trei materiale încercate. L-am aplicat în două straturi și parcă nici n-am fi dat cu nimic! După ce l-am acoperit cu un strat de alb, petele erau aproape la fel de pronunțate ca și înainte. Deci puterea de acoperire de pe cutie nu s-a confirmat în cazul nostru. În nici un caz nu v-il recomand pentru cazuri grave de ”sângerare” a taninilor din lemn.
  • Colorex Kvistlack – este o soluție incoloră, pe bază de apă care este de producător pentru etanșarea nodurilor lemnului și riscul de sângerare a lemnului pregătit pentru vopsit (blochează taninii și rășina din lemn). Aceasta a fost cea care de fapt a rezolvat problema petelor de pe pianul nostru și ne-a plăcut cel mai mult. Și de acum încolo se găsește și la noi în magazin, precum și online, click aici 🙂 ! Prețul unei cutii de 300 ml: 54,50 lei. Se aplică asemănător materialelor precedente, în 2 straturi subțiri. Timp de uscare între straturi: aprox. 2 ore. Amestecați-o înainte de folosire. Se poate aplica atât înainte de vopsea cât și după ce au apărut petele de sângerare pe suprafața vopsită. Înainte de a începe lucrul îndepărtați urmele de rășină, dacă există

Dacă aveți întrebări sau doriți și mai multe informații despre acest subiect (sau altul, legat de Annie Soan Chalk Paint 🙂 ), vă rog să trimiteți mesaj pe [email protected] sau pe Pagina noastră de Facebook: Rouge Boutique Decor. Vă răspund cu mult drag!

Toată gama de produse Annie Sloan , Saltwash și IOD – Iron Orchid Design sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-Boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint și IOD – Iron Orchid Design.

Annie Sloan Chalk Paint

2 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *