”Ajutor, nu mi-a ieșit bine modelul cu șablonul!” Șabloanarea este ușoară, oricine poate șablona. Și totuși….. nu-i așa că vi s-a întâmplat și vouă să nu vă iasă perfect? Recunosc, eu sunt pățită 😉 Și am învățat din fiecare greșeală!

În anii care au trecut ați formulat foarte multe întrebări despre șablonare. Mi-ați trimis întrebări atât despre șabloanrea pe suprafețe de mobilă și perete, cât și pe materiale textile. Așa că le-am adunat pe toate în acest articol, împreună cu răspunsurile la ele.

1 – A curs vopseaua sub șablon, ce am greșit?!

Nu trebuie să vă speriați, li se poate întâmpla și profesioniștilor. Cel mai probabil că ați folosit prea multă vopsea pe rola sau pe pensula cu care ați șablonat. Sau poate că ați apăsat prea tare rola. Sau vopseaua a fost diluată. Dar s-ar putea ca rola sau pensula folosită să nu fi fost uscată. Deci, puneți vopsea puțină pe rolă sau pensulă (dacă doriți oricând puteți reveni și suplimenta vopseaua pe model), nu apăsați rola (sau pensula), nu diluați vopseaua și nu folosiți unelte umede.

2 – Vreau să realizez un model în diferite culori. Pot să folosesc o singură rolă sau am nevoie de mai multe?

Rezolvați mai simplu și mai repede dacă vă pregătiți cu mai multe role sau/și pensule de șablonare. Pe porțiuni înguste vă descurcați mult mai ușor cu pensula. Evitați să lucrați cu unelte umede, proaspăt spălate.

3 – Care sunt uneltele de care am nevoie pentru șablonare? Pot să folosesc o simplă rolă de burete?

Modelele mai mari, într-o singură culoare se realizează cel mai ușor cu rola de burete. Pentru detalii colorate sau pentru efecte speciale de obicei este nevoie și de pensule speciale de șablonare.

4 – Modelul nu iese perfect uniform. Am folosit rola de burete.

Probabil că nu ați uniformizat bine vopseaua pe rolă. După ce ați pus vopsea pe rolă, ștergeți surplusul de vopsea și uniformizați puținul care a mai rămas. Pur și simplu trageți rola de mai multe ori peste o tăviță sau farfurioară de plastic. Sau poate că nu apăsați rola uniform. Dar verificați și suportul, s-ar putea să nu fie drept.

5 – Am achiziționat o pensulă de șablonare. Are o formă ciudată, cum se folosește?

Pensula de șablonare are vârful tăiat drept, cu aceasăt porțiune veți aplică vopseaua în șablon, prin tamponare. Vopseaua se poate aplica și prin mișcări circulare, dar numai după ce v-ați convins că este doar puțină vopsea pe pensulă. La fel ca și în cazul rolelor de burete, ștergeți surplusul de vopsea de pe vârful pensulei, altfel poate intra sub șablon.

6 – Cum curăț șabloanele?

Ca să reziste cât mai mult timp șabloanele trebuiesc spălate imediat după folosire cu apă călduță și burete (dacă ați folosit vopsea pe bază de apă apă, cum este și Annie Sloan Chalk Paint) sau cu diluant (dacă ați folosit vopsea pe bază de diluant). Uscați-le înainte de a le refolosi. Aveți grijă să nu agățați conturul modelelor în timp ce le spălați. Șabloanele de calitate, cum sunt cele comercializate de Rouge Boutique Decor, pot fi folosit chiar și de mai multe sute de ori dacă se întrețin corect.

7 – Pot să folosesc același șablon pentru diferite suprafețe sau trebuie să cumpăr mai multe?

Da, cu șabloanele noastre puteți aplica modele pe mobilă, pe perete, pe materiale textile, pe sticlă etc. dar și pe obiecte mici de decor. Modul de aplicare este asemănător pe diferitele suprafețe.

8 – Pot să realizez modele 3D cu șablonul de la Rouge Boutique?

Sigur că da, după cum vedeți și pe fotografiile de mai sus 🙂 Puteți realiza și modele 3D (în relief), dar și alte efecte (multicolor, umbră, multistrat, degrade, vitralii ….) cu șabloanele de la noi. Iată un mic tutorial în care am folosit Saltwash și Annie Sloan Chalk Paint pentru realizarea efectului de 3D, click aici.

9 – Vreau să obțin un aspect vintage, imperfect, cu modele șterse, dar nu vreau să folosesc șmirghel. Se poate?

Da, se poate! Încercați să puneți foarte-foarte puțină vopsea pe rolă (sau pensula de șablonare) și să n-o apăsați. Evitați conturul modelelor, aplicați vopseaua ”pierdut”. Eventual faceți căteva exerciții pe o hârtie simplă prima dată, și numai după acea lucrati pe mobilă.

10 – Aș vrea să realizez modele aurite cu șablonul. Cum să procedez?

Aveți posibilitatea să alegeți între foița de aur și ceara aurie de la Annie Sloan și șablonați cu adezivul foiței sau cu ceara aurie. Dacă doriți să vizionați filmulețul nostru despre acest subiect, click aici. 

+1 – Ce pot să fac dacă s-a stricat modelul realizat cu șablonul? Cum pot remedia?

Depinde cum s-a stricat modelul … de obicei, o simplă retușare nu prea ajută. Dacă este vorba de un defect care într-adevăr mă deranjează, atunci eu șlefuiesc pur și simplu cu un șmirghel tot șablonul, dau încă un strat de vopsea, după care aplic din nou modelul cu șablonul. De exemplu, mi s-a întâmplat odată să pun modelul cu capul în jos, așa că altă soluție nu am avut, decât să reiau totul de la început! Așa cum se poate vedea și în pozele de mai sus 🙂

Pentru și mai multe informații despre diferite trucuri de șablonare (3D, multistrat, multicolor, degrade, umbră, vitralii) și pe diferite suporturi, înregistrați-vă la workshopul nostru special dedicat tehnicilor de șablonare. Vă aștept cu drag la noi!

Toată gama de produse  Annie Sloan  și IOD – Iron Orchid Designs sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre decorarea mobilei cu mulaje, transferuri și ștampile IOD – Iron Orchid Designs.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *