Mulajele IOD sunt create cu detalii fine dintr-un silicon durabil. Și se pot folosi pentru tot feluri de proiecte crafty, DIY home decor și de reînnoire mobilă. Iar creativitatea noastră nu va fi limitată în niciun fel! Datorită gamei largi de modele: de la flori, frunze, fluturi și păsări, până la ghirlande și rame răsucite. Le puteți vedea pe site, click aici.

Iron Orchid Designs este sigurul producător de mulaje care au o ramă specială, numită micro rim, pe fiecare model. De ce este micro rim importantă? Pentru că putem obține o margine clară și curată la baza piesei turnate, iar pasta de argila presată în matriță va ieși ușor, fără să se deterioreze. Totodată, micro rim-ul ne ajută și să nivelăm ușor spatele modelui turnat, astfel că se va așeza perfect pe suprafața pe care dorim să-l lipim.

Datorită faptului că mulajele IOD sunt fabricate dintr-un silicon aprobat în industria alimentară, le putem folosi pentru fondante, biscuiți sau pentru turnarea unor modele din ciocolată. Despre acest lucru citiți articolul de pe blog, click aici.

CUM FOLOSIM MULAJELE IOD, ÎN 10 PAȘI

Urmăriți filmulețul pe care l-am realizat în atelierul nostru, după care citiți mai jos despre cei 10 pași care duc la realizarea minunatelor ornamete turnate IOD 🙂 Pentru a viziona filmul faceti click aici.

1 – Rupeți o bucată de IOD air dry clay (pastă de argilă cu uscare la aer) din pachet, iar restul așezați-l într-o pungă cu fermoar. Astfel veți putea păstra pasta de argilă moale foarte mult timp.

2 – Frământați puțin pasta în mână (dar nu mult timp!) și formați un bulgăre sau o altă formă apropiată de modelul pe care doriți să-l realizați.

3 – Presați ferm pasta în cavitate, având grijă s-o umpleți în totalitate. S-ar putea să vă ajute să presărați puțin amidon de porumb în cavitatea mulajului înainte de a introduce pasta. Dar de obicei nu este nevoie. Atenție: să nu uitați să și scuturați amidonul!

4 – Cu ajutorul unei spatule sau unui șpaclu îndepărați pasta ce este în plus. Aveți grijă s-o nivelați uniform, astfel încât micro rim-ul să fie vizibil în totalitate în jurul cavității. Acest lucru este foarte importat, pentru ca modelul turnat să se așeze perfect pe suprafață când se va lipi.

5 – Întoarceți mulajul cu capul în jos și apăsați spatele modelului pentru a-l elibera. Puteți să trageți puțin de el, dar lucrați cu grijă pentru a nu-l deforma sau rupe.

6 – Aranjați piesele turnate pe surafața proiectului vostru, după care aplicați adeziv pe partea din spate. Adezivul trebuie să le acopere complet spatele. Pentru majoritatea cazurilor vă recomand să folosiți un adeziv special de lemn, cu uscare rapidă, de exemplu Neostick Aqua Bond Expres. Dar pe sticlă probabil că veți lucra mai bine cu adezivul Annie Sloan Image Medium. Îndepăratați excesul de adeziv din jurul modelelor, cu degetul sau cu bețișoare cu vată.

7 – Lăsați să se usuce. Ideal ar fi să așteptați 24 de ore pentru ca pasta de argilă să se întărească în întregime (la temperatura camerei, dar nu lângă calorifer). Chiar dacă vă grăbiți tare, vă recomand să așteptați cel puțin 1 oră înainte de a trece la următorul pas. Nu este o idee foarte bună să grăbiți uscarea, fiindcă atunci probabil că vor crăpa și/sau se vor micșora modele. Desigur, acest lucru nu este grav dacă doriți sa obtineti un aspect vintage 🙂

8 – În cazul în care după ce modelele s-au întărit complet observați totuși câteva fisuri sau crăpături, aveți două soluții: le lăsați așa (eu nu am problemă cu ele, arată natural) ori le reparați. Pentru a repara crăpăturile luați o cantitate micuță de pastă de argilă pe deget (sau pe o unealtă de sculptat, o pesulă din cauciuc sau silicon) și introduceți-o in crăpătură. Întindeți-o și nivelați-o, apoi ștergeți excesul de pastă.

9 – A venit timpul să vopsiți decorul realizat. Vopsiți cu Anie Sloan Chalk Paint în toate direcțiile pentru a introduce vopseaua în detaliile modelului. Dacă vopseaua este prea densă, atunci diluați-o cu apă. Atenție: dacă argila nu este încă uscată în totalitate, atunci folosiți mai bine o pensulă ieftină, cu părul rar și moale, și lucrați cu grijă să nu deformați modelul. După ce s-a uscat vopseaua puteți continua cu diferite tehnici de aplicare, pentru a crea un efect antichizat. Sau pur și simplu sigilați vopseaua cu ceară sau lac.

10 – În timp ce așteptați ca modelele realizate să se usuce spălați mulajele și toate uneltele folosite cu apă călduță și săpun (sau detergent de vase), dacă este nevoie folosiți o periuță de dinți pentru a scoate pasta de argilă din cavități.

Eu am ales tehnica wash (”spălat”) pentru finisarea ramei mele de oglindă. O puteți vedea în partea a doua a filmulețului meu: aici

Ce materiale puteți folosi în mulajele IOD?

Răspunsul simplu la această întrebare: tot felul de materiale, aproape orice ce vă puteți imagina că s-ar potrivi pentru turnare.

Produsul meu favorit este IOD air dry clay. Este cel mai bun fiindcă e foarte ușor să lucrezi cu el și chiar redă toate detaliile fine ale mulajelor. Are o textură fină și e moale, astfel că nu-ți obosesc mâinile folosidu-l. IOD air dry clay se produce cu o formulă specială pentru a nu avea crăpături sau micșorări, totuși acest lucru nu este garantat 100%. Așa cum v-am mai spus, de obicei acestea nu sunt deranjante, dar bineînțeles depinde de finisajul ales pentru proiectul vostru.

Preferați un look polișat, modern-contemporan, la care decorul turnat să fie în totdeauna perfect? În acest caz puteți folosi pastă polimerică sau rășină bicomponentă. Atenție: în niciun caz nu vă recomand masticul siliconic, pentru că se va lipi de mulajul vostru și îl va distruge.

Vă doresc să vă bucurați de mulajele voastre IOD și de Air dry clay, să aveți curajul să experimentați cu ele și să creați cât mai multe lucruri frumoase care vă încântă!

Am scris cele de mai sus pe baza articolului de pe blogul IOD (click aici), precum și a propriilor mele experiențe cu mulajele IOD.

Toată gama de produse IOD – Iron Orchid Designs sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre decorarea mobilei cu mulaje, transferuri și ștampile IOD – Iron Orchid Designs.

3 raspunsuri
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Presaram mulajele cu amidon in primul rand la modelele foarte detaliate/complicate. Pentru a lucra repede si usor, este bine sa aveti tot timpul la indemana si amidonul de porumb cand lucrati cu mulaje. Dar nu gresiti cu nimic nici daca il veti folosi la toate modele. Va propun sa incercati sa lucrati si fara, dar si cu amidon, apoi sa alegeti tehnica care va place mai mult 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *