vopsea Annie Sloan Chalk Paint

Din ce în ce mai mulți se gândesc să-și schimbe mobila de bucătărie, dar fără să arunce mobila veche, doar revopsind-o cu Annie Sloan Chalk Paint, dându-i astfel încă o șansă celei vechi. Dar de multe ori acestea au suprafețe laminate, foarte compacte și alunecoase, care se vor comporta diferit față de cele din lemn, băițuite sau lăcuite simplu. Pentru a vă ajuta în realizarea proiectelor voastre, am strâns aici într-un singur loc câteva idei și sugestii care v-ar putea ajuta la reînnoirea bucătărei, și nu numai:

  • În primul rând curățați foarte bine mobila. O puteți spăla cu apă caldă și detergent de vase sau dacă este nevoie chiar și cu diluant simplu universal (509). La sfârșit clătiți-o bine cu apă rece și ștergeți-o cu cârpă uscată. În cazul în care utilizați diluantul, așteptați ca acesta să se evapore înainte de a clăti cu apă.
  • Vă recomand să scoateți ușițele și să lucrați cu ele pe orizontală. Este mai confortabil. Dar dacă nu vă este greu, le puteți vopsi și direct pe mobilă.
  • Aplicați primul strat de vopsea Annie Sloan Chalk Paint. Diluați vopseaua și pentru primul strat, cu aproximativ 10-20% apă. Amestecați bine și aplicați cu pensula plată Annie Sloan, cu fire sintetice, într-o singură direcție, de peferat în lungime, ca și cum ar fi și fibra lemnului. Important: dacă doriți să obțineți un finisaj neted, lucrați numai cu vârful pensulei, NU apăsați și NU îndoiți firele de pensulă. Mișcați fin pensula, ținând în poziție perpendiculară sau culcată, cum vă este mai ușor.
  • Așteptați uscarea completă a primului strat. Știu, vă tot spunem că Annie Sloan Chalk Paint se usucă foarte repede 🙂 Și așa este! Însă suprafețele laminate sunt foarte compacte, iar vopseaua fiind pe bază de apă singura posibilitate de uscare este prin evaporarea apei din compoziție. Și astfel când umiditatea din aer este foarte ridicată timpul de uscare se poate prelungi considerabil (poate chiar la 24 ore sau mai mult). Este chimie, este valabilă pentru toate vopselele pe bază de apă. Trebuie să avem răbdare 😉 De unde știți că nu s-a uscat încă vopseaua? Este simplu: aplicând următorul strat, cel precedent se ia cu pensula.
  • Aplicați al doilea strat de vopsea. Puteți să folosiți aceeași diluție de 20-25% și folosiți pensula în același mod ca și la primul strat.
  • De obicei ajung 2 mâini, dar când culoarea originală a fost închisă și doriți s-o schimbați în alb, atunci s-ar putea să fie nevoie de un strat în plus (în cazul culorilorOld Whiteși Original) sau chiar 2 straturi în plus dacă optați pentru albul Pure (în acest caz vă recomand ca primul strat să fie o culoare intermediară – Paris Grey sau Country Grey – și numai după aceea să aplicați 2 straturi de Pure).
  • După uscarea ultimului strat de vopsea, sigilați-o cu ceara lac sau Clear Wax de Annie Sloan. Vorbim de mobilă de bucătărie, deci o veți șterge de mai multe ori decât pe cea de dormitor de exemplu, și vă recomand să dați mai multe mâini de ceară. Mobila de bucătărie este considerată de trafic intens si este mai ok dacă aplicați ceara în 2 sau 3 straturi, cu un interval de cel puțin 24 ore între ele. Despre întrebările cele mai frecvente în legătură cu folosirea celor 4 tipuri de ceară citiți în acest articol: aici. 
  • Bineînțeles dacă doriți să patinați suprafața cu ceara Dark Wax de Anne Sloan, o puteți face în mod obișnuit, după primul strat de Clear Wax. Despre folosirea cearei închise puteți citi în acest articol: aici.
  • După întărirea completă a cearei (după aprox. 3-4 săptămâni) suprafața va fi la fel de rezistentă ca și cea finisată cu lac. Se poate intreține ușor: se curăță cu apă călduță și săpun, iar dacă se pătează, retușați foarte simplu, adică ștergeți cu ceară incoloră.
  • Preferați să sigilați vopseaua cu lac? Aveți două variante de lac din care puteți alege: mat sau lucios. Și în acest caz, este important să aplicați minim 2 straturi complete și uniforme. Despre folosirea lacurilor Annie Sloan puteți citi în acest articol: aici.
  • Atenție: indiferent cu ce ați finisat lucrarea (ceară sau lac), ștergeți mobila, nu lăsați să băltească apa (sau stropii de ulei) pe suprafața ei.
  • Nu pot să nu amintesc de faptul că unii recomandă ca prima dată să șlefuim suprafețele laminate. Da, o șlefuire simplă și ușoară cu mâna, cu o hârtie abrazivă de granulația 150-240 ajută ca suprafața să fie puțin mai rugoasă. Dar nu este nevoie, dacă suprafața este mată. În schimb rețineți că dacă șlefuiți mai tare, cu un aparat, atunci trebuie să fiți atenți să șlefuiți în aceeași direcție în care intenționați să și vopsiți. Altfel se poate întâmpla să rămână urme adânci în suprafață care se vor vedea și prin vopsea.
  • O idee și mai bună decât șlefuirea, mai ales în cazul suprafețelor lucioase și foarte lucioase, este folosirea unui primer special: Montoprimer Total. Il găsiți aici.

În filmulețul de mai sus o puteți urmări pe însăși Annie Sloan cum reînnoiește o ușiță de mobilă de bucătărie.

Annie Sloan, vopsid o suprafață laminată.

După cum vedeți, este simplu să vopsești cu Annie Sloan Chalk Paint. Este adevărat, pe suprafețele foarte compacte, cum sunt și cele laminate durează mai mult decât pe celelalte, datorită timpului de uscare. Dar acest lucru se rezolvă ușor cu puțină răbdare 🙂

vopsea Annie Sloan Chalk Paint

Bucătăria din fotografiile de mai sus a fost realizată de doamna Olesea din Brașov, și se poate vedea și în grupul Facebook: Annie Sloan la Rouge Boutique Decor.

Pentru și mai multe detalii, întrebări și răspunsuri despre folosirea vopselelor Annie Sloan Chalk Paint, citiți acest articol: aici.

Toată gama de produse Annie Sloan sunt disponibile în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-Boutique: rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint.

vopsea Annie Sloan Chalk Paint

11 raspunsuri
  1. Dan
    Dan says:

    Buna ziua. Vreau sa schimb culoarea la scara interioara a casei, care este din fag, baituit si lacuit. Initial s a dorit un wenghe, dar am ajuns la o culoare aproape de negru. Eu vreau ca locul protector sa l slefuiesc, si apoi as dori sa mi recomandati ce vopsea sa folosesc. Culoare finala as vreau sa fie alb. Multumesc

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! In cazul in care alegeti sa lucrati cu Annie Sloan Chalk Paint nu este nevoie sa slefuiti lacul vechi. Dar este ff important ca suprafata sa fie curata si degresata. Aveti posibilitatea sa alegeti dintre 3 nuante de alb (Pure, Original si Old White), dar daca suprafata este atat de inchisa cum scrieti, atunci va recomand sa incepeti cu un strat de gri sau bej (de exemplu Paris Grey) care va aduce mai aproape culoarea initiala de culoarea finala. Vopseaua acopera 13 mp/strat/litru, si veti avea nevoie probabil de 3 straturi (1 de gri + 2 de alb). Puterea de acoperire depinde de tehnica de lucru si de procentul de diluare cu apa. Dupa uscarea ultimului strat de vopsea asteptati 1-2 zile si aplicati lacul protector in 2-3 straturi. Puteti alege lac Annie Sloan sau lac Cedria Protect 10. Cand comandati va trimitem si instructiuni detaliate, dar daca veti avea intrebari, atunci sunati-ne sau scrieti-ne. Va ajutam cu drag. Succes si Happy Painting! 🙂

      Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna Alexandra! Sigur ca da. In majoritatea cazurilor este chiar mai usor de vopsit mobila furniruita decat piesle din pal. Succes si Happy Painting 🙂

      Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Da, dupa cum am scris si in acest articol, se pot vopsi si suprafetele din PAL. Exemplul mentionat este o mobila de bucatarie, din PAL. Va invit in grupul nostru de Facebook pentru a vedea si alte zeci de exemple frumoase, realizate de clientii nostri si de noi. Grupul il gasiti aici: https://www.facebook.com/groups/644437432378058
      Pentru inceput va recomand sa incepeti pe o latura care nu se vede sau dosul unei usite, daca aveti scrieti-mi va ajut cu drag. Succes si Happy Painting!

      Răspunde
  2. Cătălina
    Cătălina says:

    Buna ziua! O mobila de dormitor din pal lucios merge vopsită și reconditionata? Necesita și șlefuire?

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Bună ziua! Da, și mobila din PAL foarte lucios se poate vopsi, așa cum am menționat în articol:
      ”O idee și mai bună decât șlefuirea, mai ales în cazul suprafețelor lucioase și foarte lucioase, este folosirea unui primer special: Montoprimer Total.” Acest primer se poate comanda pe site, aici: https://rbdecor.ro/eticheta-produs/primer/ Dacă faceți click pe produs, veți vedea și un filmuleț în care vă povestesc despre utilizarea acestui produs. Va doresc succes in realizarea planurilor si Happy Painting 🙂

      Răspunde
  3. Liliana
    Liliana says:

    Bună ziua,am vopsit acum 3 ani o biblioteca din pal și apoi am dat o cu ceara( vorbesc de produse A. Sloan). Acum as vrea sa schimb culoarea ca m am plictisit. Cum o curat pe aceasta?

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Cu Annie Sloan Chalk Paint vopsiți la fel ca si pe mobila veche (nevopsită): curățați foarte bine suprafața (degresați, dacă este nevoie), apoi vopsiți și ceruiți (sau lăcuiți). Daca ceara veche se simte cu mana (este lipicioasa, fiindca nu s-a indepartat complet), atunci este important sa folositi o soluție de degresare, de exemplu alcool tehnic. Pentru degresare și curățare va pot recomanda și spray-ul acesta: https://rbdecor.ro/webshop/tec7-multiclean-spuma-curatare-cu-alcool-500ml/
      Spor la treabă și Happy Painting!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *