Sunt câteva culori pe paletarul Annie Sloan în cazul cărora e bine să ne informăm din timp, înainte de a ne apucă să le ceruim sau să le lăcuim. Aici este vorba în primul rând despre culorile Athenian Black, Graphite și Oxford Navy.

Am ales să folosesc pentru demonstrație culoarea neagră Athenian Black, fiindcă aici este provocarea cea mai mare, dar în același timp în cazul ei avem și cele mai multe posibilități. Putem alege una dintre următoarele variante:

1 – Ceară incoloră Clear Wax, în 1 sau 2 straturi

2 – Ceară neagră Black Wax, în 1 sau 2 straturi

3 – Lac mat Annie Sloan mixat cu Athenian Black, în 2 sau 3 straturi

4 – Lac mat Annie Sloan, în 2 sau 3 straturi

5 – Lac lucios Annie Sloan, în 2 sau 3 straturi

În filmulețul de mai jos de pe canalul nostru Youtube, veți vedea aplicarea primelor 4 variante:

1 – Ceara incoloră se dă la fel ca pe oricare altă culoare. Nu sunt recomandări speciale, doar una singură: e mai ok să folosiți o cârpă închisă la culoare pentru îndepărtarea surplusului de ceară, deoarece cârpele albe pot lăsa scame albe pe suprafață. Da, după cum vedeți, despre acest lucru am uitat și eu în momentul filmării 😉

2 – Experiența mea este că cea mai simplă soluție de a sigila culoarea Athenian Black este ceara neagră. Ceara Black Wax de Annie Sloan este ușor de aplicat, iar rezultatul este un negru intens, superb. Dar ceara neagră bineînțeles, este opțiune bună doar pentru Athenian Black și Graphite, nu și în cazul altor culori de pe paletar.

3 – Lacul mat amestecat cu puțină vopsea (Athenian Black în acest caz). Este soluția perfectă în cazul în care vi se pare greu să folosiți lacul mat. Pentru mixare adăugați o cantitate mică din culoarea de fond pe care doriți s-o sigilați, până la maxim 15%. Acest truc se poate aplica nu numai în cazul celor trei culori amintite la începutul articolului, dar și în cazul altor culori (de la roșul Emperor’s Silk, până la Aubusson Blue sau Honfleur, de exemplu). Atenție: soluția aceasta este foarte bună pe mobilă, dar pe pardoseală (parchet, dușumea sau gresie) nu prea v-o recomand, fiindcă scade duritatea lacului. În cazul pardoselelor eu personal aș alege ori lacul lucios Annie Sloan (nu e foarte lucios), ori lacul mat Cedria Protect 10.

4 – Lacul mat Annie Sloan trebuie dat foarte subțire, altfel după uscare se poate forma o peliculă lăptoasă pe suprafață. Ca să-l putem întinde ușor trebuie să-l diluăm conform instrucțiunilor de utilizare, cu aprox. 10% apă. Dar atenție: cantitatea de apă trebuie să fie mai mare în cazul în care cutia a fost deschisă mai de mult și lacul s-a îngroșat. După cum vedeți în filmuleț, am insistat destul de mult la întinderea lacului (la al doilea strat am încercat chiar și să îndepărtez surplusul de lac, cu pensula 🙂 ).

5 – Lacul lucios Annie Sloan este ușor de dat, doar trebuie să-l întindem subțire, diluându-l cu aprox. 10% apă. Vestea bună în cazul acestui lac este că nu există riscul să se formeze peliculă albicioasă. Este simplu de aplicat, iar efectul final e un aspect fin, lucios (dar nu strălucitor), asemănător cu ceara lustruită.

Noptieră vopsită cu Graphite și sigilată cu ceară neagră (a doua zi, după uscare, ceara a fost lustruită)

Ponturi:

  • Ca să fiu sigură că am întins lacul foarte subțire și uniform, obișnuiesc să verific din lateral stratul proaspăt aplicat, în timp ce lăcuiesc (dacă în unele zone lucește, acolo probabil că stratul este mai gros și atunci revin și îl mai întind). Și încă un lucru important: lucrez cât se poate de repede, pentru că lacul se întărește destul de repede. Pentru a prelungi timpul de prelucrabilitate, este nevoie să-l diluați cu apă.
  • Aveți grijă să aplicați lacul uniform, până la marginea suprafeței. Motivul: dacă muchiile rămân nelăcuite (nesigilate) vopseaua se va șterge când veți curăța mobila cu apă și burete. Este o greșeală frecventă pe care e bine să o evitați.
  • Este posibil să apară scame pe suprafața lăcuită. Acestea sunt foarte enervante, mai ales pe culoare închisă (sau pe alb). Dacă se poate, lucrați în încăperi în care sunt puține (sau deloc) materiale textile care pot cauza scamele (covor, draperie, pătură…), evitați să faceți curent și nu în ultimul rând, aveți grijă și cu hainele pe care le purtați. Acoperiți-vă hainele cu un șorț sau halat care nu lasă scame. Și nu purtați pulovăr alb când lăcuiți o suprafață vopsită în negru, de exemplu 🙂
  • După lăcuire suprafața trebuie să fie fină, netedă și mătăsoasă. Ca să vă reușească perfect lucrarea, e o idee bună să exersați pe o bucată de scândură.

Am scris cele de mai sus pe baza propriilor mele experiențe. Sper că vă ajută. Aștept întrebările voastre legate de acest subiect sau altele, scrieți-mi, vă ajut cu drag 🙂

Toată gama de produse Annie Sloan și IOD – Iron Orchid Designs sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea și decorarea mobilei .

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, Pinterest, înscrieți-vă în grupul nostru special creat: și abonați-vă la canalul nostru Youtube. Mulțumim!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *