IOD Paint Inlays sunt soluții noi, revoluționare chiar, pe piața decorațiunilor de mobilă (și nu numai mobilă). Ele reprezintă răspunsul artizanal la transferurile decorative IOD. Nu sunt abțibilduri și nici folii sintetice, și nici decoupage nu sunt. Când aplicați un IOD Paint Inlay, vopseaua artizanală de pe hârtia-suport se încorporează în vopseaua încă umedă. Iar după îndepărtarea hârtiei obținem un imprimeu pictat autentic și o suprafață fină, asemănătoare cu pielea.

IOD Paint Inlay este realizat dintr-o vopsea proprie IOD, de calitate artistică, pe care au formulat-o special pentru uz decorativ. Este de natură organică, iar transferul designului pictat va fi ușor de variat și unic pentru fiecare piesă. Rezultatele sunt interesante din punct de vedere vizual, texturate și adesea antichizate.

După cum știți probabil, am folosit deja pe mai multe piese primele trei modele IOD Paint Inlays: Rose Chintz, Indigo Floral și Grisaille Toile. Ultima piesă a fost o noptieră, vopsită în culoarea Old Violet de Annie Sloan, pe care am aplicat un imprimeu IOD Paint Inlays, modelul Grisaille Toile. (Noptiera este de vânzare, o găsiți pe site: aici, sau în magazin, adresa: Brașov, Sfinții Arhangheli 5)

…așadar a sosit timpul să vă povestesc despre modul de lucru cu noile IOD Paint Inlays 🙂

Cum folosim noile decorațiuni IOD PAINT INLAYS, în doar 7 pași

1 – Croim modelul IOD Paint Inlay

După ce ne-am făcut planul cu aspectul final ce dorim să-l obținem cu modelele IOD Paint Inlays, urmează să le croim pe acestea. Folosind grilajele de pe spatele foilor, le decupăm după necesitate și le punem deoparte. Dacă utilizăm un model repetat, atunci trebuie să aliniem modelul în mod continuu, și doar apoi să tăiem marginea din jur, de pe fiecare foaie.

2 – Aplicăm un strat generos de vopsea

Pe o suprafață pregătită corespunzător (adică peste un strat sau două de vopsea uscată deja), aplicăm un nou strat generos și uniform de vopsea. Pentru cele mai bune rezultate este bine să folosim o vopsea de tip cretă, pe bază de minerale, care nu conține polimeri (de exemplu Annie Sloan Chalk Paint). Atenție: lucrați în secțiuni mici (max.30x40cm, dimensiunea maximă a foilor IOD Paint Inlays). Este important ca vopseaua să rămână umedă și să nu se usuce în timp ce lucrați.

3 – Aplicăm modelul IOD Paint Inlay

În timp ce vopseaua este încă umedă, așezăm foaia de Paint Inlay, cu fața în jos (grilele sunt imprimate pe spatele foilor). Menținem hârtia întinsă și apăsăm pe ea, pentru ca modelele să facă un contact perfect cu vopseaua umedă. E bine să folosim o rolă de cauciuc, tip Brayer IOD.

4 – Umezim spatele hârtiei

Umezim spatele hârtiei cu un burete sau o cârpă împăturită, din microfibre (sau pulverizând uniform puțină apă pe hârtie). O tamponăm ușor pentru a ne asigura că hârtia este umezită pe toată suprafața pe care o decorăm. Odată ce este așezată, evitați să mișcați sau să trageți prea tare foaia Paint Inlay, deoarece acest lucru poate cauza estomparea sau pătarea imprimeului.

5 – Repetarea pașilor 2-4

Repetăm pașii 2-4 până la finalizarea designului. Atenție la alinierea secțiunilor! Liniile de grilă vă ajută la potrivirea marginilor modelului, dacă este nevoie. După ce ați terminat, lăsați să se usuce bine toate foile IOD Paint Inlays aplicate (probabil câteva ore, în funcție de temperatură și umiditatea aerului).

6 – Îndepărtați hârtia suport

Când sunteți gata să îndepărtați foaia IOD Paint Inlay de pe suprafață, umeziți-o iarăși și lăsați 30 de secunde ca apa să se absoarbă în hârtie (aceasta ajută ca suportul să se dezlipească ușor). Trageți fin hârtia începând dintr-un colț, ținând-o într-un unghi cât mai mic. Trebuie să se desprindă ușor, fără să se rupă. Dacă nu se întâmplă așa, umeziți-o încă odată, așteptați un moment, apoi încercați din nou.

7 – Sigilarea imprimeului

După ce toată suprafața este uscată, sigilăm designul realizat cu IOD Paint Inlay ,cu un lac pe bază de apă (le recomand pe cele pe care le folosim și la sigilarea Annie Sloan Chalk Paint: lac Annie Sloan, Cedria Sol Lasur). Aplicăm două straturi: primul strat prin pulverizare (amestecăm lacul cu apă, în proporție de 1:1 și îl aplicăm dintr-o sticluță care are pulverizator foarte fin, nu cu stropi mari – de tipul celor de mai jos), iar al doilea strat cu rola sau cu pensula (îl diluăm în funcție de recomandările producătorului lacului). Dacă este nevoie, se poate aplica și un al treilea strat (în același mod ca și al doilea). Atenție: în cazul în care aveți răbdare să așteptați cel puțin 24 ore pentru uscarea completă a suprafeței, atunci o puteți finisa aplicând lacul direct cu rola de burete, nu este nevoie de pulverizare! (doar să aveți grijă să nu apăsați rola, mai bine aplicați mai multe straturi foarte foarte subțiri, doar ”plimbând” rola pe suprafață) 🙂

Ponturi:

  • Nu aruncați foile folosite (nici pe cele foarte mici), ele se pot refolosi încă odată, dar poate chiar de două ori. Păstrați-le într-un plic, la loc uscat. Atenție: ele vor diferi (în culoare și textură) de prima folosire, deci nu le utilizați pe aceeași piesă.
  • În cazul în care le folosiți pe obiecte decorative pe care nu le veți spăla niciodată, atunci puteți alege să sigilați imprimeul obținut cu ceară, în loc de lac. Dar nu vă recomand să folosiți ceară pe porțiunile cu imprimeuri IOD Paint Inlays pe piese de mobilă.
  • Dacă primul strat de lac îl dați cu pensula sau cu rola, se poate întâmpla să se mâzgălească modelul. Din această cauză este mai ok să aplicați primul strat prin pulverizare (diluând lacul cu apă, în proporție minimă de 1:1 – poate mai mult, în funcție de cât de gros este lacul). Dar dacă așteptați min. 24 ore înainte de lăcuire, atunci lacul se poate aplica și cu rola de burete, doar să aveți grijă să nu apăsați rola la primele două straturi (mai bine aplicați mai multe straturi subțiri, doar ”plimbând” rola pe suprafață).
  • Dacă doriți, puteți folosi apă și o pensulă artistică pentru a mixa sau a ”înmuia” designul, deoarece pigmenții sunt încă activi. Formula vopselei din care s-a realizat imprimeul este „activă” până când este sigilată. Asta înseamnă că îl puteți modifica aplicând tehnici speciale sau chiar personaliza înainte de a sigila piesa. Puteți chiar să adăugați și culori suplimentare.
  • Foile IOD Paint Inlay pot fi folosite și pe țesături, cu o vopsea de textile de calitate (sau chiar și cu Annie Sloan Chalk Paint). Și, da, puteți folosi de mai multe ori o foaie, chiar și pe țesătură.
  • Merită să faceți câteva teste înainte de folosire, deoarece aspectul final al imprimeurilor se poate varia după preferință (de la foarte texturat și antichizat, până la un finisaj aproape perfect). Vă oferim și foi de testare, le puteți comanda pe site, click aici.
  • Urmăriți postările noastre de pe Facebook / Youtube / Instagram, dar și Live-urile de pe pagina oficială IOD – Iron Orchid Design, o să vă inspire!
  • Noile materiale decorative IOD Paint Inlays sunt foarte versatile și ușor de folosit, pe aproape orice suprafață. Încercați-le! Apoi arătați-ne și nouă creațiile voastre 🙂
  • Toate materialele folosite le găsiți la noi, aici pe site sau în magazin (Brașov, Sfinții Arhangheli 5). Cuvintele din articol care sunt îngroșate vă duc către webshop, la acele materiale, și le puteți comanda acolo.

În filmulețul următor vă arăt cele povestite mai sus:

Iar acum, la final iată câteva dintre lucrările atelierului nostru, realizate cu noile IOD Paint Inlays.

Comodă vopsită cu albul Old White și albastrul Napoleonic Blue (pe margine) și decorată cu modelul Indigo Florals:

Scăunel vopsit cu albastrul Louis Blue și decorat cu modelul Rose Chintz:

Ornamente de iarnă decorate cu modelul Rose Chintz (cu foi aplicate a doua oară!):

Dulap de Ikea, vopsit cu Duck Egg Blue și decorat cu IOD Paint Inlays, modelul Paradise:

Tavă vopsită cu Arles și decorată cu IOD Paint Inlays, modelul Morocco:

Cutie de șervețele și tablouri vopsite cu tehnica blending și diferite culori Annie Sloan Chalk Paint și decorată cu IOD Paint Inlays (așezate in adeziv de decoupage Image Medium sau in lac mat, nu in vopsea!):

Tablou creat cu IOD Paint Inlay, modelul Queen of the Nile:

Am scris cele de mai sus pe baza propriilor mele experiențe cu noile IOD Paint Inlays. După cum vedeți, ador acest material 🙂

Toată gama de produse Annie Sloan și IOD – Iron Orchid Designs sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre decorarea mobilei cu IOD Paint Inlays sau mulaje, transferuri și ștampile IOD – Iron Orchid Designs.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *