Vă amintiți că ați folosit ștampile meșteșugărești și acuarele în copilărie? Ei bine, pregătiți-vă să vă reîntâlniți cu copilul din voi și să învățați noi modalități de a crea artă cu ștampile și cerneluri IOD. Gândiți-vă, ați putea să le încorporați în tot felul de proiecte de decorațiuni pentru casă, decorarerea mobilei și mici proiecte artizanale. Pregătiți-vă să vă distrați și să vă jucați în timp ce faceți următorul pas în călătoria voastră creativă! Urmăriți videoclipul de mai jos, este cea mai scurtă și simplă demonstrație a mea despre ștampilare 🙂 , pe un tricou. Pentru a citi articolul detaliat despre ștampilarea pe materiale textile click aici.

(Dacă e nevoie, așteptați câteva secunde până se încarcă filmulețele din articol.)


CUM FOLOSIM ȘTAMPILELE IOD, ÎN DOAR 6 PAȘI

Pentru a afla toate modalitățile prin care puteți utiliza ștampilele și cernelurile IOD, vă voi arăta cum să faceți o piesă de artă de perete, folosind 4 dintre seturile de ștampile: Pavo, Birds Branches Blossoms, Distressed Edge și Craquelure.

Urmăriți filmulețele de mai jos, dar dacă preferați să citiți, continuați să derulați în jos (totuși, este posibil să doriți să vă întoarceți mai târziu și să vizionați videoclipurile, deoarece aceste tehnici sunt cel mai ușor de înțeles atunci când sunt văzute în acțiune).

Am început cu rama tabloului:

Pasul următor a fost păunul și tehnica de mascare:

”Reștampilarea” cu foiță de cupru:

Ultimul pas, efectul de crăpare, obținut tot cu ștampilă IOD:

Pentru că am uitat să înregistrez cum am realizat crenguțele și floricelele de pe tabloul cu păunul, iată un videoclip de la o altă lucrare, în care am utilizat același set de ștampile: Brids Branches Blossom și culorile Annie Sloan Chalk Paint, pentru decorarea unui material textil pe care apoi l-am folosit pe un abajur:

1 – Pregătirea ștampilelor

Prima dată când utilizați ștampilele IOD, trebuie să pregătiți suprafața ștampilelor. Începeți prin a îndepărta foaia acrilică atașată pe partea de ștampilare a designului, lăsând ștampilele atașate de foaia de suport. Apoi șlefuiți fin suprafața ștampilelor cu o hartie abrazivă având granulația de 240 – 360. După care rotiți setul de ștampile cu 90 de grade și șlefuiți-le fin și în direcția perpediculară. Iar în final ștergeți ștampilele cu batistă umedă pentru a le curăța de orice reziduuri. Veți observa că suprafața ștampilelor nu mai este strălucitoare. Atenție! Rețineți că trebuie să pregătiți astfel ștampilele doar o singură dată, înainte de prima utilizare.

2 – Pregătirea suprafeței proiectului

Aplicați două straturi de vopsea Chalk Paint pe suprafața proiectului. Pentru tabloul meu cu păunul am folosit un panou simplu de pal și culoarea Louis Blue de Annie Sloan. Rețineți că suprafața dvs. trebuie să fie complet uscată înainte de următorul pas.

3 – Faceți-vă un plan

Jucați-vă cu ștampilele! Încercați să vă imaginați locul modelelor create cu ștampilele alese.

4 – Ștampilați

Este timpul să folosiți ștampilele, cernelurile și tușierele IOD. Începeți prin a pune cerneală în tușieră, iar de pe tușieră transferați cerneala pe ștampilă. Important: nu uitați să scuturați bine sticluța cu cerneală, înainte de folosire (pigmenții se depun în fundul sticluței, ca și la vopsele). Puneți o cantitate generoasă (totuși nu foarte multă!) de cerneală pe ștampilă, deoarece vopseaua de cretă este o suprafață ”însetată” 🙂 Dar în cazul în care ștampilați pe materiale textile, veți vedea că aveți nevoie de și mai multă cerneală pe ștampile. Întoarceți ștampila și plasați-o pe suprafața proiectului vostru, acolo unde doriți să poziționați modelul respectiv. Folosiți-vă de suportul pe care vine ștampila pentru o ștampilare mai ușoară. Încercați să evitați să mișcați mâna și apăsați uniform cu degetele … unde nu apăsați, nu se va imprima designul ștampilei.

Pont: exersați mai întâi ștampilarea pe diferite suprafețe, de exemplu pe hârtie. Acest lucru vă va ajuta să vă dezvoltați abilitatea și să vă perfecționați tehnica de ștampilare înainte de a trece la proiectul principal.

5 – Mascarea

Mascarea vă ajută să aplicați cu ștampila mai multe modele unul peste altul, astfel încăt să obțineți o imagine în mai multe straturi, un efect 3D. După cum se vede și în filmulețe, primul lucru este să creați o mască din fiecare model pe care doriți să-l folosiți. Masca se poate realiza pe o hârtie simplă de scris, aplicând pe ea modelul, apoi decupați-l cu o foarfecă. După ce ați aplicat primul model (cel pe care îl doriți în prim plan) și aceasta s-a uscat, așezați masca pe el. Și continuați cu al doilea model, pe care îl doriți în planul doi….. și puteți continua cu mai multe modele și mai multe hârtii decupate pentru mască, unul peste altul. În final veți obține un design multidimensional, o imagine curată și deosebită.

Atenție: Ștampilarea pe imagini ștampilate anterior (una peste alta) poate crea un aspect îngroșat, greu de înțeles. Iar utilizarea tehnicii de mascare oferă un aspect real și stratificat designului.

6 – Finisarea lucrării

Orice piesă de mobilă sau tablou din lemn vopsit cu Chalk Paint în final trebuie sigilat cu ceară sau lac. Dacă doriți să sigilați lucrarea cu lac, vă recomand să așteptați o zi înainte de lăcuire (mai ales dacă modele le-ați ștampilat cu Chalk Paint). În cazul în care ați decorat cu ștampile un material textil, atunci sigilarea se va face cu fierul de călcat.

Atenție: imprimeurile realizate cu cerneală IOD se calcă doar după 24 ore! Țineți fierul de călcat 2-3 minute pe fiecare model (și pe față și pe dos, pe față așezați o cârpă sau o foaie de hârtie pe model). După sigilare vor rezista la spălat.

După cum vedeți ștampilele IOD sunt foarte versatile. Le puteți folosi cu Annie Sloan Chalk Paint, dar pentru modele foarte detaliate vă recomandăm cernelurile IOD. Iar în plus, le puteți colora, la fel ca și cărțile de colorat. Puteți realiza lucrări deosebite, artistice și fără să aveți pregătire în acest sens. Doar exersând și jucându-vă cu ștampilele și culorile.

Vă doresc să vă bucurați de ștampilele voastre IOD, să aveți curajul să experimentați cu ele și să creați cât mai multe lucruri frumoase care vă încântă!

Succes și Happy Painting tuturor!

Am scris cele de mai sus pe baza articolului de pe blogul IOD (click aici), precum și a propriilor mele experiențe cu ștampilele IOD.

Toată gama de produse IOD – Iron Orchid Designs sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre decorarea mobilei cu mulaje, transferuri și ștampile IOD – Iron Orchid Designs.

4 raspunsuri
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Multumesc frumos! Cu stampilele IOD este usor de lucrat si chiar poti crea cu ele mici opere de arta 🙂

      Răspunde
  1. Pasăre Alexandra
    Pasăre Alexandra says:

    Foarte frumos! Va tot urmăresc și ma încântă asa mult ceea ce faceți!
    M-am înscris la unul dintre cursuri, abia aștept!
    Am mai fost și în București la atelierele doamnei Nana, dar sunt fascinata și mai am multe întrebări!
    Pe aceasta lucrare, de exemplu, nu aveti cumva un video și despre cum ati patinat/cerut? Cum ati bagat acele nuanțe de maro metalizat și negru printre crăpături? Mai ales ca nu sunt în relief, nu sunt 3D cramaturile, sa între ceara/Patina prin ele, ci sunt desenate de stampila, nu îmi imaginez cum ati dat acest efect.
    Mulțumesc! Aștept sa ne cunoaștem la curs!
    Va fi in limba engleza?
    Spor!

    Răspunde
  2. Tunde Todor
    Tunde Todor says:

    Multumesc Alexandra! Ma bucur mult ca v-ati inscris la curs. Va fi in limba romana, si eu abia astept sa ne cunoastem 🙂
    Am patinat acest tablou cu ceara inchisa la fel, asa cum fac de obicei… cred ca efectul la care va referiti este dat de straturile de stampila distress (sper ca am inteles bine intrebarea 🙂 ) Pe pagina noastra Fb am un filmulet in care arat aplicarea cearei inchise: https://www.facebook.com/576724549016049/videos/2547801842149245 Sper ca va ajuta.
    Va doresc succes in realizarea planurilor si Happy Painting!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *