Gabi Ralea este artist DIY si blogger de bricolaj si design. 
Am avut inspirația să o invităm la unul din workshopurile Annie Sloan organizate de noi. Gabi a acceptat invitația! Ne-a vizitat atelierul, a participat la curs, a încercat vopseaua, ne-a întrebărat mai multe lucruri,  iar acum în acest articol povestește despre experiența workshopului la Rouge Boutique Decor   

Una din cele mai dificile sarcini in reamenajarea unei case tine de inlocuirea mobilei, atat pentru ca sunt nenumarate optiuni pe piata, cat si pentru ca asta presupune o cheltuiala importanta.

Dar daca ar exista o solutie mai simpla decat sa cumperi un alt mobilier? Daca ar gasi o vopsea atat de usor de folosit incat sa o poti da, pur si simplu, peste mobile ca sa ii schimbi nu doar culoarea, ci si stilul?

Aceasta solutie exista: Annie Sloan Chalk Paint iti permite sa dai o fata noua mobilierului fara a-l slefui inainte, ceea ce te va scuti de un effort important. In plus, poate fi aplicata in atat de multe moduri, incat ai o multime de variante de reconditionare din care sa alegi.

Ca sa faci o alegere corecta si sa ai apoi succes in vopsirea mobilierului, ti-ar fi de mare folos sa participi la un atelier unde sa inveti cum se folosesc vopselele Annie Sloan. Am fost eu la unul si pot sa iti spun si tie cum sa obtii cel mai bun rezultat cu aceasta vopsea. Am facut 180 de kilometri pana la Brasov ca sa petrec cateva ore invatand sa folosesc aceasta vopsea, cu Todor Tunde de la Rouge Boutique Decor, participand la workshopul la Baza 1 – Tehnici de innoire si antichizare cu Annie Sloan Chalk Paint.

 

Cursul in sine a fost gandit chiar de Annie Sloan, ca si toate celelalte ateliere pe care distribuitorii acestei vopsele le organizeaza oriunde in lume. Scopul este ca participantii sa invete corect tehnicile de utilizare a gamei de produse si sa obtina astfel rezultatul pentru care aceasta marca a devenit celebra. Desi este versatila si adera pe o multime de suprafete, vopseaua asta cere insa atentie la aplicare, astfel incat sa obtii ceea ce iti doresti. Poti vedea AICI lista completa a atelierelor organizate de Rouge Boutique Decor pentru amatorii de bricolaj care vor sa afle mai multe despre vopseaua Annie Sloan.

Despre vopsea si materiale

Cunoscuta drept „chalk paint” – vopsea cu aspect de creta – acest tip de acoperire este disponibil pe piata de 27 de ani, iar aparitia lui a revolutionat practic industria vopselurilor, determinandu-i pe producatori sa se orienteze si catre micii consumatori pasionati de bricolaj. Asa au aparut pe piata recipientele cu vopsea pentru micii artizani, in cantitati reduse, dar si alte variante de vopsea pe baza de apa, de la producatori care au incercat sa replice succesul lui Annie Sloan

Cel mai important atribut al acestei vopsele este versatilitatea, pentru ca poate fi aplicata in egala masura pe lemn, metal, beton, PAL sau melamina, plastic mat, teracota si chiar pe material textil.

Cel mai grozav lucru mi se pare a fi acela ca suprafetele nu au nevoie de un tratament foarte dificil inainte – cum ar fi slefuirea – ci trebuie doar sa fie curate si degresate. Treaba asta cu degresarea este foarte importanta pentru ca, fiind o vopsea pe baza de apa (adica o diluezi cu apa, nu cu solvent), nu va prinde pe suprafetele uleioase si nici pe lemnul de tec.

Pensulele sunt un element important in aceasta ecuatie, pentru ca influenteaza textura pe care o vei obtine: pensule ovale, din par natural de porc pentru o textura rustica si bogata, pensule plate pentru o suprafata plana, pensule rotunde si cu varf alungit, pentru aplicarea stratului de ceara.

Un alt material esential este ceara, care da luciu, sigileaza straturile de vopsea  si face posibila utilizarea ei si in spatii umede – insa nu ude! – precum bucataria sau baia. Se aplica la final si nu este obligatoriu sa fie incolora, astfel ca poti schimba usor nuanta vopselei daca folosesti o ceara diferita sau poti obtine un aspect patinat.

Despre tehnici

Vopseaua aceasta se comporta la fel de bine pe lemnul brut, lemnul lacuit, PAL-ul si melamina, metalul si chiar plasticul, daca au fost inlaturate impuritatile si reziduurile care pot duce la exfolierea vopselei.

Daca ai o piesa de mobilier lacuita, iar lacul este crapat, trebuie sa refaci zona afectata ca sa poti apoi acoperi totul cu vopsea. Altfel lacul se va desprinde pe sub vopsea si va strica aspectul final al obiectului. 

Pasii sunt relativ simpli, in raport de ceea ce vrei sa obtii. In primul rand, vopseaua poate fi aplicata doar pe o suprafata nu neaparat slefuita, dar foarte curata si degresata. Se aplica vopseaua in unul sau doua straturi. 

Determini textura si aspectul final prin consistenta vopselei, prin miscarile pe care le faci pentru aplicare, prin pensula pe care o folosesti sau prin straturile succesive de vopsea si ceara pe care le aplici. Poti sa refaci prin textura aspectul rustic, de lemn, suprafetele lucioase specifice mobilelor moderne sau chiar betonul. Te ajuta sa ai la indemana un uscator de par, cu ajutorul caruia sa grabesti uscarea si accentuezi astfel textura la care lucrezi.

Pentru o textura neregulata – lemn, beton – trebuie sa folosesti vopsea mai groasa si sa te joci cu pensula si cu uscarea rapida. Poti reface efectul antichizat prin suprapunerea unor straturi de culori diferite si prin slefuirea muchiilor mobilei, in momentul in care vopseaua s-a uscat.

Cu ajutorul vopselei Annie Sloan, poti lasa impresia ca o piesa de mobilier este extrem de veche, iar ea sa fie, de fapt, vopsita de curand, iar aspectul ei uzat sa fie reconstruit cu ajutorul vopselei Annie Sloan. Este doar unul din efectele pe care le poti obtine, prin vopsirea succesiva in culori diferite, combinata cu slefuirea si cu uscarea rapida (pentru un efect de crapare), inainte de aplicarea stratului obligatoriu de ceara.

Dupa uscare vine ceara, care sigileaza vopseaua si o protejeaza de factorii externi, in principal umezeala si zgarieturi. Daca nu vei aplica ceara, vopseaua nu va avea rezistenta si va fi expusa factorilor externi si se va degrada. Sa tii minte insa ca ceara se dizolva in alcool, asa ca nu este recomandat sa o folosesti in zone precum blatul de bar.

Cum aplici ceara? Cu pensula ori cu o carpa curata si care nu lasa scame, pe principiul cremei de maini: cate putin si intinsa pana se absoarbe. La final se sterge surplusul cu o carpa curata si care nu lasa scame. In profunzime, ceara are nevoie de pana la 3 saptamani sa ajunga la forma finala, desi la suprafata se usuca rapid. In final, ii dai luciu tot cu o carpa, asa cum faci si cu pantofii proaspat cremuiti. 

Pe ansamblu, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le retii ca proiectul tau de bricolaj sa aiba succes:

  • Inainte de vopsire, tine cutia cu fundul in sus pentru 30 de minute, apoi amesteca bine in ea inainte de a te apuca de vopsit.
  • Vopseaua se usuca repede, asa ca pastreaz-o acoperita atunci cand nu lucrezi. Din acelasi motiv, pune pensula intr-o punga intre vopsiri, daca nu poti merge sa o speli cu apa calduta.
  • Nu lucra direct din cutie, ci pune-ti intr-un recipient atata vopsea cata crezi ca iti trebuie. 
  • Lustruieste ceara la o zi dupa aplicare, pentru mai mult luciu.

Cum decorezi obiectele vopsite

Vopseaua este frumoasa in sine, dar poti face mobila si mai frumoasa folosind diferite metode de decorare – antichizarea, tehnica servetelului, sabloane ori chiar si desenele cu tus. 

Poti, de exemplu, sa folosesti doua straturi de vopsea in culori diferite si sa slefuiesti apoi muchiile pentru a face vizibila culoarea de dedesubt, obtinand un aspect uzat si totusi foarte fin la atingere.

Mai poti combina culori diferite pe aceeasi piesa de mobilier, ca sa adaugi apoi si un detaliu metallic, aplicand o foita care da acest aspect pretios. Poti obtine patina metalica si aplicand ceara aurie, cupru sau argintiu peste vopseaua pe care ai aplicat-o deja.

Tot la Annie Sloan gasesti sabloane cu ajutorul carora poti adauga elemente decorative pe aproape orice ai vopsit. Poti chiar sa combini sabloanele si culorile pe acelasi suport, ca sa obtii un aspect mai bogat si divers.

Am pornit si eu de la un astfel de sablon si l-am imbunatatit cu o linie subtire de tus negru, in ideea ca un obiect este original cand ii aduci o tusa personala.  Casuta mea inconjurata de pomi avea sa fie unica desi pornisem de la un sablon folosit si de altii..

Nu era planificata aceasta imbunatatire si nici nu era prevazuta vreo tehnica de acest fel in cadrul cursului, astfel ca am testat practic limitele acestei vopsele. Teama mea era ca, odata aplicata ceara, desenul s-ar putea intinde cata vreme tusul folosit la conturul negru contine alcool, dar ceara a tinut si s-a comportat excelent!

Am amintit doar cateva dintre tehnici si nici nu am putut include aici tot ce poti face cu aceasta vopsea.

Sa mai stii si ca pleci de la atelier cu suficiente informatii incat sa ai curajul sa vopsesti singur ceva cu produse de la Annie Sloan. In plus, vei primi usor raspuns la orice intrebari ai mai avea dupa atelier, pentru ca oamenii sunt foarte simpatici si saritori. 

Mi-a placut ca participantii primesc un voucher pentru cumparaturi cu discount din magazinul propriu si ca poti cumpara si altceva, nu doar produse Annie Sloan. Un discount este oricand binevenit!

Este foarte bine si ca poti vedea cum arata diferite piese de mobilier care au fost vopsite prin tehnicile care iti sunt explicate la atelier. In plus, poti frunzari macar o parte din cele aproape 25 de carti scrise de Annie Sloan, ca sa te inspiri in realizarea diferitelor proiecte de bricolaj.

Asta a fost faza de invatare a procesului, care va fi urmata de experimentul pe cont propriu. Trebuie sa vad singura ce stie sa faca vopseaua aceasta si daca am invatat suficient incat sa imi reconditionez singura mobila si usile.

– Gabi, ne-a bucurat mult vizita ta la atelirul nostru, a fost o plăcere să lucrăm împreună! Cu siguranță ai învățat suficient la acest workshop și poți să începi să-ți reînnoiești tot ce dorești prin casă 🙂 Abia așteptăm să ne arăți lucrările realizate cu Annie Sloan Chalk Paint!

 

 

Pentru și mai multe detalii, întrebări și răspunsuri despre vopselele Annie Sloan Chalk Paint, citiți și acest articol: aici.

Toată gama de produse Annie Sloan sunt disponibile în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, N.Bălcescu 62 (etaj 3, magazin Star), precum și on-line aici pe e-Boutique: rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint.

 

 

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *