10+1 întrebări frecvente despre Annie Sloan Chalk Paint

vopsea Annie Sloan Chalk Paint

[fb_button]

Pentru azi am adunat câteva din întrebările voastre cele mai frecvente legate de Annie Sloan Chalk Paint. Vă răspund pe baza experienței acumulate în cei de 22 ani de când lucrez cu vopsele decorative, din care în ultimii aproape 2 ani numai cu vopselele lui Annie.

1 – Am văzut că sunt 3 tipuri de pensule (ovală, plată și rotundă), care este diferența între ele?

Pensula ovală și cea plată o veți  folosi la vopsit, iar cea rotundă este pentru aplicarea cearei. În cazul în care doriți să obțineți un finisaj texturat (rustic sau shabby) vă recomand pensula ovală. Este din păr natural de porc, este foarte densă, cu ea veți aplica vopseaua în toate direcțiile, în stilul special lui Annie Sloan ;-). În cazul în care doriți să vopsiți neted, vă recomand pensulele plate, cu păr sintetic. În acest caz aplicați vopseaua diluată cu apă într-o singură direcție (de exemplu stânga-dreapta). Din fiecare tip de pensulă există mai multe mărimi, alegeți în funcție de dimensiunile suprafețelor pe care doriți să le vopsiți.

2 – Cum se curăță pensula folosită la Annie Sloan Chalk Paint?

Pensulele se curăță simplu cu apă și puțin săpun, iar la sfârșit le clătiți. Atenție: vopseaua se usucă repede, spălați pensula imediat după ce ați terminat lucrul. Dar între straturi, pentru maximum 2-3 ore, o puteți ține într-o pungă de nylon închisă foarte bine.

3 – Am nevoie de negru și nu găsesc această culoare pe paletar. Există soluție?

Acumm există și negru, se numește Athenian Black! Este o culoare nouă, adăugată la gama de culori Annie Sloan din septembrie 2019. Dar puteți obține negru și din Graphit (este un gri foarte închis), trebuie doar să o sigilați cu Black Wax la final.

4 – Nu-mi place când se văd urmele de pensulă după uscare. Cum aș putea să obțin un finisaj mai neted?

Pentru a obține un finisaj cât mai neted vă recomand să adăugați 10-20% apă la Annie Sloan Chalk Paint și să o aplicați cu o pensulă plată cu fir sintetic, într-o singură direcție (de exemplu stânga-dreapta), ținând pensula în poziție cât se poate de perpendiculară, fără să îndoiți firele. Nu este o problemă dacă adăugați puțin mai multă apă în vopsea, dar în acest caz probabil că veți avea nevoie de un strat de vopsea în plus la final. Dacă doriți să obțineți un rezultat foarte neted, după uscarea ultimului strat șlefuiți suprafața (în aceeași direcție în care ați vopsit!) – folosiți o hârtie abrazivă foarte fină (cu granulație 400 sau mai mare).

5 – S-a luat primul strat de vopsea când l-am aplicat pe cel de al doilea. Ce am greșit?

Înseamnă că primul strat nu a fost încă uscat. Așteptați până la uscarea completă a straturilor înainte de a aplica următorul strat (de vopsea sau de ceară). De obicei vopseaua se usucă foarte repede, în aproximativ 40-60 minute. Excepții: când umiditatea în aer este foarte mare, când este frig, când încăperea nu este aerisită, cănd suprafața pe care s-a aplicat vopseaua este foarte compactă și/sau lucioasă. Se poate întâmpla ca aceste probleme să se combine, astfel încât să fie nevoie poate chiar de 24 de ore pentru uscare.

6 – În bucătărie am mobilă din lemn, dar lacul vechi este foarte tocit. Pot să aplic direct vopseaua sau am nevoie de un grund înainte?

Pentru a aplica Annie Sloan Chalk Paint nu este nevoie de grund sau șlefuire sau decapare în prealabil. Singurele lucruri importatante: suprafața să fie solidă, curată, deprăfuită și degresată (în special în cazul mobilei de bucătărie!).

7 – Pot să folosesc Annie Sloan Chalk Paint în exterior?

Da, puteți să folosiți această vopsea și în exterior. Dar în acest caz nu o sigilați cu ceară, ci cu lac Annie Sloan. Acest lac se găsește în duă variante: mat sau licius (semi-lucios de fapt). Este pe bază de apă, este dur (se poate folosi și pe parchet) și are protecție UV. Depre folosirea lacurilor Annie Sloan puteți citi în acest articol: aici.

8 – După ce am aplicat vopseau au apărut niște pete gălbui-roșcate pe suprafață. Ce să fac, să mai dau un strat de vopsea?

Nu aplicați alte straturi de vopsea, ele nu rezolvă problema. Soluțiile potrivite sunt shellacul sau Kvistlackul. Acestea blochează ”sângerarea” taninurilor prin vopsea. Aplicați simplu (cu o pensulă) 2-3-4 straturi de shellac pe zonelele unde au apărut petele, iar după uscare continuați în mod obișnuit cu Annie Sloan Chalk Paint. După experiența noastră Kvistlackul este mai ok, rezolvă problema în doar 2 straturi în aproape toate cazurile.

9 – Mobila mea este din PAL, se prinde vopseaua Chalk Paint de Annie Sloan pe ea?

Da, Annie Sloan Chalk Paint aderă și pe PAL, doar tehnica de lucru diferă puțin. Deoarece suprafața este foarte compactă, ajută dacă folosiți un primer special, tip Montoprimer Total Aqua, care face o punte de aderență între suprafața lucioasă și alunecoasă și vopseaua. Atenție: în funcție de căldură, umiditate și temperatură, s-ar putea ca timpul de uscare să fie mai mare decât în mod obișnuit. Despre acest subiect puteți citi în acest articol: aici.

10 – Am citit că pentru sigilarea acestei vopsele este nevoie de ceară sau lac. Îmi place aspectul mătăsos obținut cu ceară, dar oare ajunge? Nu ar proteja mai bine totuși un lac?

După uscarea completă ceara protejează la fel de bine ca și lacul. În plus suprafețele date cu ceară se pot retușa mult mai ușor decât cele cu lac. Ceara fiind elastică se poate freca local până își revine, sau se poate reaplica puțină ceară pe zona cu problemă, fără să fie nevoie să se refacă toată suprafața. Puteți citi despre folosirea cerurilor Annie Sloan în acest articol: aici. Pentru zonele cu trafic intens care se vor spăla și freca mai mult (de exemplu pardoseala, blatul de masă, fronturile de la mobila de bucătărie), vă recomandăm să folosiți unul dintre lacurile Annie Sloan (mat sau lucios). Despre folosirea cerurilor Annie Sloan cititi în acest articol: aici.

+1  Pot să vopsesc și materialele textile cu Annie Sloan Chalk Paint?

Da. Pentru textile tehnica de lucru și proporția de diluare vor fi diferite, de la caz la caz. Fiecare material se comportă diferit. După uscare de obicei vopseaua se sigilează cu fierul de călcat. Totuși, câteodată veți folosi ceara, de exemplu la tapițeriile care nu se pot călca. Nu vă recomandăm să vopsiți cu această vopsea materialele textile care se vor spăla des, de exemplu haine, fețe de masă etc.

Toată gama de produse Annie Sloan sunt disponibile în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-Boutique: rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint.

[fb_button]

vopsea Annie Sloan Chalk Paint

15 raspunsuri
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Bună ziua, mulțumesc pentru vizita pe blog! Eu personal nu am încercat încă, doar pe piele naturală. Canapeaua mea a ieșit foarte frumos. Nu este mai complicat să vopsești nici pielea ecologică. Doar că rezultatul nu este ok tot timpul în cazul pielei ecologice.
      Dacă vă decideți s-o vopsiți atunci aveți grijă s-o curățați și s-o degresați foarte bine. In funcție de câtă apă adăugați la vopsea, veți avea nevoie de 2-3-4 straturi. O puteți dilua cu aprox 20-30% apă sau chiar mai mult. Dacă este vorba de scaun, canapea sau fotoliu atunci este imortant ca după uscarea utimului strat de vopsea, pe partea de șezut s-o sigilați cu 2-3 straturi de ceară incoloră.
      Puteți vedea canapeaua mea de piele vopsită cu Annie Sloan Chalk Paint aici pe blog, în acest articol: https://rbdecor.ro/blog/french-linen-de-annie-sloan/

      Succes și Happy Painting!

      Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna! Da, cu vopseaua Annie Sloan Chalk Paint puteti vopsi si sticla, doar ca timpul de uscare intre straturi va fi mai mare decat in cazul mobilei (1-2 zile, in functie de umiditate). Succes si Happy Painting!

      Răspunde
  1. Nelea
    Nelea says:

    Buna ziua! Se poate vopsi gresia si faianta din baie, dar si mobila din pal la fel din baie cu vopseaua Annie Slogan? Cum se comporta in timp aceasta vopsea pe astfel de suprafete (gresie, faianta si pal), fiind supusa mereu la umeditate (avand in vedere de baie)? Multumesc!

    Răspunde
  2. Doina
    Doina says:

    Buna ziua, se poate vopsi lemnul masiv din stejar, furnir, fără șlefuire? Am o biblioteca, care este așa, și lăcuită, și pe care as vrea sa o vopsesc.
    Vă mulțumesc!

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Sigur ca da! Avem foarte multe exemple frumoase cu biblioteci cu furnir de stejar. Important este sa fie curata suprafata (si degresata, daca este cazul), solida si fara praf. O vopsiti in 1-2-3 straturi depinde culoarea si tehncia aleasa, apoi o sigilati cu ceara (sau lac). Exemle gasiti Pe Pinterest, dar si pe grupul nostru de Fb: Annie Sloan & IOD la Rouge Boutique Decor veti gasi foarte multe exemple frumoase de la clientii nostri. Cautati aici: https://www.facebook.com/groups/644437432378058/ Succes si Happy Painting!

      Răspunde
  3. Oana Mavrodin
    Oana Mavrodin says:

    Buna ziua! Tinand cont ca este vopsea pe baza de apa, recomandati aceste produse si pt reconditionarea patuturilor de copii, sau a jucariilor din lemn pt copii?

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Da, vopseaua Annie Sloan Chalk Paint are documentatia necesara pentru folosirea pe mobila de camera de copii sau jucarii.

      Răspunde
  4. Ana
    Ana says:

    Pentru un front din mdf înfoliat, dacă se da jos folia, înainte de a aplica vopseaua, mai este nevoie de vreun grund? Mulțumesc!

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua Ana! De obicei mdf-ul gol este compact si neted, nu este nevoie sa aplicati grund inainte de a-l vopsi cu Annie Sloan Chalk Paint. Succes in realizarea planurilor si Happy Painting 🙂

      Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Da, se pot vopsi cu Annie Sloan CHalk Paint, fara slefuire. Dar suprafata trebuie sa fie sanatoasa, perfect curata (degrasata), fara praf sau exfolieri. Daca este vorba de o balustrada din interior, atunci puteti sigila vopseaua cu ceara incolora (sau lac), dar daca este in exterior, atunci va recomand lacul Annie Sloan sau Cedria Sol Lasur. Toate materialele necesare le gasiti aici, pe site. Succes si Happy Painting 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *