ceara Annie Sloan Chalk Paint wax

După mai mult de 2 ani de lucru cu Sistemul decorativ Annie Sloan s-au adunat mai multe întrebări despre ceara cu care finisăm vopseaua Chalk Paint. Iată cele mai frecvente întrebări, precum și răspunsurile la acestea:

1 – Este obligatoriu să aplic ceară peste Chalk Paint?

Da, după ce se usucă, Annie Sloan Chalk Paint trebuie sigilată cu ceară (sau lac în unele cazuri). Vopseaua fiind poroasă și fragilă, ar fi greu de întreținut fără niciun strat de protecție. În plus, de la ceară căpătă o nuanță mai vie și un luciu mătăsos, perfect pentru mobilă. Chalk Paint și cu ceara lucrează împreună într-un sistem bine gândit.

2 – Cât de gros trebuie să aplic ceara incoloră și în câte straturi?

Nu aplicați ceara într-un strat gros pentru că va fi greu să ștergeți surplusul. Întindeți-o uniform ca pe o cremă de mâini, pe o suprafață cât mai mare, apoi ștergeți excesul cu o cârpă, astfel încât suprafața să rămână uscată la atingere. La 2-3 zile verificați luciul și aspectul final: dacă nu ați aplicat destulă ceară sau dacă ați aplicat-o uniform, atunci se vor vedea neuniformități. În acest caz trebuie să completați ceara. În zonele mai solicitate, pe care le veți șterge mai des (de exeplu blat de masă sau mobila de bucătărie sau șezutul scaunelor) vă recomandăm 2-3 straturi de ceară incoloră, aplicate la un interval de minimum 24 de ore între ele. Informații suplimentare găsiți aici pe blog, într-un articol mai vechi, click aici.

3 – Cu ce întind ceara?

Ceara incoloră și cele colorate se întind cel mai ușor cu pensula de ceară Annie Sloan. Dar puteți folosi un burete sau o cârpă curată (de preferință albă) care nu lasă scame.

4 – Trebuie să spăl și pensula de ceară?

Da. Pensula de ceară se curăță cu apă caldă și săpun sau puțin detergent de vase.

5 – Am auzit că Annie Sloan Chalk Paint trebuie finisată cu ceară sau cu lac. Care este diferența?

În mod obișnuit se folosește ceară incoloră pentru finisarea vopselelor Annie Sloan Chalk Paint. Dar sunt câteva excepții când vă recomandăm să folosiți un lac. De exemplu pentru zonele de trafic intens, cum sunt cele de parchet, podea de beton, trepte, linoleu sau gresie, folosiți lacul Annie Sloan, dar și pentru exterior cel mai indicat este lacul Annie Sloan deoarece conține filtre UV.

6 – Este adevărat că ceara nu rezistă la alcool? Am de finisat un blat într-un bar, ce îmi recomandați?

Da, așa este. Pentru blatul de bar vă recomand să folosiți Lac Annie Sloan.

7 – Pot să aplic lac după ce am sigilat vopseaua cu ceară?

Nu, peste ceară nu se poate aplica lac.

8 – De ce să aplic și ceară încoloră sub ceara închisă? Este obligatoriu?

Este indicat să aplicați prima dată ceară incoloră deoarece aceasta vă va ajuta să îndepărtați mai ușor și mai uniform surplusul de ceară închisă sau neagră. Informații suplimentare despre acest procedeu găsiți aici pe blog, într-un articol mai vechi, click aici.

9 –  Am aplicat ceara închisă peste cea incoloră și a ieșit pătată. Cum aș putea să o aplic uniform?

În primul rând ceara închisă trebuie să fie moale și să acopere uniform pensula. Ideal ar fi să lucrați cu ceara având temperatura camerei, deoarece ceara rece este mai tare și astfel greu de întins. Mai întâi aplicați ceara incoloră și ștergeți excesul, ca de obicei. Înmuiați pensula de ceară în Dark Wax, apoi ștergeți-o pe un carton sau pe o hârtie simplă de înpachetat. Acest lucru vă ajută să răspândiți ceara prin firele pensulei și s-o uniformizați. Aplicați ceara pe mobilă prin mișcări fine. Așteptați câteva secunde (cca 5-15 secunde) și ștergeți ceara închisă cu ceara incoloră. Și încă un sfat: deodată lucrați numai pe suprafețe mici (max 50 x 50 cm), altfel riscați să se întărească prea tare ceara închisă în unele locuri și rezultatul să fie ”pătat”. Ceara închisă (și cea neagră) poate fi intimidantă la început, dar după ce vă obișnuiți cu ea, veți avea satisfacții enorme 🙂

10 – În cât timp se usucă ceara?

Când terminați lucrul cu ceara, suprafața trebuie să fie uscată la atingere (adică să nu fie lipicioasă). Dacă doriți un finisaj puțin lucios, atunci a doua zi o puteți lustrui cu o cârpă din bumbac. Pentru întărirea completă (în adâncime) veți avea nevoie de aproximativ 3-4 săptămâni (în funcție de numărul de straturi aplicate, de temperatură și umiditatea din aer). Bineînțeles mobila se poate folosi și în acest timp, dar nu vă recomand de exemplu să așezați cănile cu ceai fierbine pe masă.

+ 1 Cum aș putea să colorez ceara? Se poate?

Da, se poate colora ceara 🙂 Amestecați ceara incoloră cu o cantitate mică de Annie Sloan Chalk Paint, în culoarea dorită. Rezultă o ceară colorată, opacă, pe care s-o folosiți pentru a obține efecte speciale pe mobilă. Atenție: nu adăugați prea multă vopsea la ceară, deoarece reduce din calitățile ei.

Toată gama de produse Annie Sloan sunt disponibile în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-Boutique: rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre reînnoirea mobilei cu Annie Sloan Chalk Paint.

vopsea Annie Sloan Chalk Paint

3 raspunsuri
  1. Carabela Anca
    Carabela Anca says:

    Bună ziua. Am aplicat ceara Annie Sloan pe lemn, după ce am vopsit tot cu Annie Sloan, dar nu a ieșit tocmai bine. As vrea sa îndepărtez aceasta ceara și sa dau cu lac. Cu ce pot indepărta ceara? Multumesc

    Răspunde
    • Tunde Todor
      Tunde Todor says:

      Buna ziua! Daca doriti sa aplicati lac in loc de ceara, atunci prima data trebuie sa indepartati ceara cu alcool tehnic, apoi sa apicati un strat nou de vopsea, dupa care sa aplicati doua straturi de lac. Dar daca imi scrieti cum arata suprafata proaspat ceruita, poate va pot ajuta s-o corectati.

      Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] adresate. Și oare cum se comportă ceara pe părțile deja vopsite? Rouge Boutique Decor a adunat 10+1 întrebări frecvente despre cerurile Annie Sloan. Ei bine. știți că este Annie Sloan Clear Wax și Annie Sloan Dark […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *