Cu ajutorul hârtiei de decoupage Mint și a mulajelor IOD putem crea piese unice, deosebite, artistice. Da, știu că nu este ușor. Astfel, am realizat această lucrare cu intenția de a vă ajuta în folosirea acestor două elemente decorative pentru mobilă. Și nu numai pentru mobilă… imaginați-vă o ușă de dulap transformat în modul prezentat mai jos … sau fațada unei comode. Rezultatul ar fi deosebit, nu-i așa?! 🙂
Materiale necesare, în ordinea folosirii lor:
- Vopsea Annie Sloan Chalk Paint culoarea albă Original
- Hârtie de decoupage A4 Madame Le Fevre (găsiți această imagine pe site, cu dimensiunile A3 și A1)
- Adeziv Annie Sloan Image Medium pentru lipirea imaginii pe suport
- Spray lac mat sintetic MTN pentru sigilarea imaginii
- Mulaje IOD Acanthus Scroll, pasta Air Dry Clay și adeziv Neostick Expres
- Vopsea Annie Sloan Chalk Paint, culorile: Olive, Honfleur și Athenian Black
- Ceară incoloră Annie Sloan Clear Wax, neagră Black Wax și ceară metalizată Gilding Wax Warm Gold
Modul de lucru, în 6 pași:
1 – După curățarea suprafeței am vopsit un fond cu albul Original și am lăsat aproximativ 24 ore să se usuce.
2 – Am aplicat hârtia de decoupage Madame Le Fevre, lipind-o treptat, în fâșii, cu adezivul Image Medium de Annie Sloan. Pentru a întinde și a presa hârtia am folosit o bucată de folie strech (cea de bucătărie) și o rolă de cauciuc IOD. După cum vedeți în filmulețul de mai jos, înainte de uscarea adezivului hârtia părea șifonată, dar s-a întins foarte frumos după uscare. S-a mulat perfect pe suport și a luat forma fibrei lemnului 🙂
3 – După ce imaginea s-a uscat complet, am aplicat două straturi de lac mat sintetic MTN pentru sigilarea hârtiei de decoupage. Atenție: acest pas nu este obligatoriu, dar ajută în final, când pictăm în jur imaginea. Dacă nu o sigilăm, atunci se poate întâmpla ca hârtia să se înmoaie și/sau să se dezlipească de la umezeala din vopsea. (Dar nu e grav, se poate lipi la loc prin adăugarea unei cantități mici de adeziv, apoi presare. Sau cu ”tehnica fierului de călcat”, pe care am folosit-o data trecută la măsuța cu imaginea Windmill, puteți citi în acest articol.) . Așadar, hârtia astfel sigilată nu ne mai face probleme, putem picta peste ea sau în jurul ei de câte ori dorim și cum dorim. Vă recomand să aplicați lacul șpray în exterior, nu în casă, fiindcă miroase. Și nu uitați să citiți instrucțiunile de folosire de pe flacon 😉
4 – Am așteptat ca lacul să se usuce, apoi am aplicat modele create în mulajele IOD. Despre modul de lucru cu ele ați putut citi în acest articol.
5 – După aplicarea modelelor am așteptat aproximativ o zi pentru uscarea lor completă. Eu de obicei le așez într-un loc răcoros (în cămară), pentru a evita uscarea instantanee și crăparea lor. A doua zi am pictat porțiunea din jurul imaginii cu tehnica blending, folosind 3 culori apropiate de cele de pe imagine: Olive, Honfleur și Athenian Black și cele două pensule care sunt preferatele mele pentru lucrări mai mici: una rotundă și una plată. Tehnica de pictare o puteți vedea în a doua parte a filmului, aici mai jos.
6 – Ultimul pas a fost finisarea lucrării cu ceară incoloră, după care am evidențiat modelele cu ceară neagră și ceară metalizată aurie. (Despre modul de lucru cerurile colorate puteți citi în acest articol.) Iar în ziua următoare am lustruit toată suprafața cu o cârpă curată de bumbac.
Et voilá! Proiectul meu realizat cu scop didactic este gata 🙂
Toată gama de produse Annie Sloan , Mint și IOD – Iron Orchid Designs , precum și o serie de produse auxiliare sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici, pe e-Boutique: www.rbdecor.ro.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre decorarea mobilei (inclusiv despre folosirea hârtiei de decoupage Mint!).
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!