Am mai scris mai de mult despre modul de lucru cu imprimeurile IOD Paint Inlays . Articolul detaliat îl găsiți aici. Atunci am povestit în primul rând despre cum le folosim în vopsele tip Chalk Paint. Și cum au trecut aproape 2 ani, am din ce în ce mai multă experiență cu aplicarea acestor imprimeuri în lac, vopsea acrilică și chiar adeziv de decoupage. Diferențele nu sunt mari și nu-s multe, dar e bine să știți despre ele, înainte de a vă apuca de lucru.

Pentru început vă propun să urmăriți filmulețul de mai jos. Aici am lucrat în paralel pe două suporturi de pahare fabricate din placaj dur. Pe unul am așezat modelul în lac mat Cedria Sol Lasur iar pe celălalt suport am folosit vopsea Annie Sloan Chalk Paint. Veți vedea, rezultatul este superb în ambele cazuri 🙂

Și acum haideți să vă spun despre asemănări și diferențe, în funcție de mediul folosit: vopsea Chalk Paint, lac, vopsea acrilică sau adeziv de decoupage. Eu am testat Paint Inlay-urile în combinație cu diferite produse Annie Sloan: Chalk Paint, Satin Paint, lac și Image Medium, precum și lacul Cedria Sol Lasur. Acest articol l-am scris pe baza propriilor mele experiențe cu noile IOD Paint Inlays.

Valabile pentru ambele cazuri:

 • imprimeurile IOD Paint Inlays sunt refolosibile. Modelele de pe hârtia suport sunt realizate din vopsea adevărată, se pot utiliza de 2-3 ori (în funcție de modelul ales), dar pe proiecte diferite fiindcă culorile pierd din intensitate.
 • așezăm imprimeul cu fața în jos, în al doilea strat de vopsea sau lac (aplicat puțin mai gros decât de obicei), imediat după ce l-am dat, în stratul încă perfect umed. Important: în locurile unde mediul folosit a început să se usuce deja înainte să facă contact cu hârtia, acolo probabil că nu se va imprima modelul.
 • trebuie să apăsăm bine spatele hârtiei pentru a scoate aerul de sub ea și pentru ca modelul să facă contact perfect cu mediul folosit, apoi umezim spatele hârtiei.
 • așteptăm să se usuce perfect hârtia (până se albește complet) după care o umezim iarăși și o îndepărtăm. Important: nu începeți s-o reumeziți, dacă în unele locuri hârtia nu s-a uscat (probabil că acolo modelul nu se va imprima).
 • în final sigilăm lucrarea cu lac pe bază de apă (unul care nu îngălbănește). Important: e bine să așteptăm cu lăcuirea 24 ore, până ce modelul este perfect întărit. Este de preferat să lucrăm cu rola de burete și să nu apăsăm rola, ca nu cumva să mâzgălim modelele. Aplicăm 2 sau 3 straturi subțiri de lac și atât 🙂
 • PONT: este o idee bună (dar nu e obligatoriu!) să pulverizăm puțină apă pe modele (pe fața hârtiei) înainte de a le așeza în mediul ales (vopsea sau lac)
 • PONT: în cazul în care doriți să exersați cu modelele IOD Paint Inlays, vă propun să comandați 1-2 foi pentru testare, aici.

Diferențe în modul de lucru:

 • în cazul în care lucrăm cu vopsea Chalk Paint nu este nevoie să ne grăbim, procesul de îndepărtare a hârtiei îl putem începe chiar și după câteva zile. PONT: putem ține mai mult timp umedă vopseaua Chalk Paint, dacă o diluăm puțin.
 • în cazul în care folosim lac (sau vopsea acrilică sau adeziv de decoupage), atunci trebuie să lucrăm destul de repede. În cca 15 minute, adică imediat ce s-a uscat hârtia (s-a albit complet) trebuie s-o și îndepărtăm, altfel lacul se întărește prea tare și hârtia nu se mai înmoaie de la apă, deci n-o putem scoate doar rupând-o, în bucățele. Acest lucru înseamnă că nu vom putea refolosi imprimeul, iar suprafața rezultată va fi aspră la atingere.
 • vă recomand aplicarea cu lacul și cu adezivul de decoupage în special pentru suprafețele pe care ați creat un aspect colorat (după diferite tehnici artistice cum sunt: bleduirea, color washul, antichizarea în 2-3 culori, ombre, dry brush etc.) sau dacă doriți să decorați lemnul natur (fără să-l vopsiți).
 • în situația în care dorim să folosim doar porțiuni mici din imprimeurile Paint Inlays, nu toată foaia, atunci rezultatul va fi mai frumos (urmele pe margine vor fi mai puțin vizibile) dacă așezăm hârtia în lac. PONT: decupați porțiunea aleasă, cât mai aproape de model.

Decorarea cu Paint Inlays este creativă și distractivă, rezultând un aspect artistic (asemănător picturii de mână), vechi sau modern. Este potrivită pentru piese de mobilă, mici obiecte sau chiar și pentru materiale textile decorative. Sunt atât de multe soluții de decorare! Iar mie îmi plac noutățile, provocările și îmi place să-mi pun la încercare perseverența și îndemânarea. Dar cred că și în acest an preferatele mele rămân imprimeurile IOD Paint Inlays! 🙂

Ce poți face cu mai puțin de o filă și jumătate de IOD Paint Inlays? De exemplu, poți decora în stil oriental, o băncuță de la Ikea. Am lucrat cu Annie Sloan Chalk Paint (Paprika Red și Florence), modelul Morocco de IOD Paint Inlays și lac mat Cedria Sol Lasur. Am așezat imprimeul în lac, în modul descris mai sus.

Toată gama de produse Annie Sloan și IOD – Iron Orchid Designs sunt disponibile la noi în magazinul-atelier Rouge Boutique Decor: Brașov, Sfinții Arhangheli 5, precum și on-line aici pe e-boutique: www.rbdecor.ro.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne vizitați și / sau să vă înscrieți la workshopurile organizate de noi despre decorarea mobilei cu IOD Paint Inlays sau mulaje, transferuri și ștampile IOD – Iron Orchid Designs.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *